• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

SREBRENICA: SRBI, otkrijte gde su MASOVNE GROBNICE

Izvor mondo.rs Izvor MONDO/Agencije

U Memorijalnom centru Potočari završena je komemoracija srebreničkim žrtvama stradalim tokom napada srpskih snaga na Srebrenicu u julu 1995. godine. Sahranjene 33 žrtve. Komemoraciji prisustvovao Čedomir Jovanović.

Komemoracija je završena obraćanjem bošnjačkog člana Predsedništva BiH Šefika Džaferovića, koji je izjavio da je negiranje genocida u Srebrenici poslednja faza genocida.

"Posebnim oblikom posthumnog zločina nad žrtvama smatramo negiranje genocida i veličanje zločinaca koji su odgovorni za genocid", rekao je Džaferović.

Vulin: Još se ne zna ko je hteo da UBIJE VUČIĆA

On je istakao da se genocid negira uprkos presudama Međunarodnog suda pravde i Haškog tribunala, dodavši da "srpske političke i verske elite ne žele prihvatiti ove činjenice, ne žele se suočiti sa istinom i jasno se ograditi od ideologije koja je kreirala genocid".

"Ne žele se ograditi ni od konkretnih izvršilaca, koji su listom osuđeni na doživotne ili višegodišnje Džaferović je kazao i da se posle 24 godine još traga za više od 1.700 žrtava i pozvao "komšije" da otkriju mesta masovnih grobnica.



On je pozvao Srbe i njihove predstavnike da se usvoji zakon o kažnjavanju negiranja genocida.

Šta kaže Izetbegović

Lider SDA Bakir Izetbegović kaže u Potočarima da se ne smanjuje broj onih koji negiraju "genocid", ali ni broj onih koji svake godine 11. jula dolaze na komemoraciju srebreničkim žrtvama. Izetbegović je kazao da je "negiranje genocida i odlikovanje Radovana Karadžića poraz civilizacijskih vrednosti".


Predsednik Međunarodnog rezidualnog mehanizma za krivične sudove Karmel Ađius rekao je obraćanju da žrtve i njihove porodice i danas trpe "bezdušne uvrede onih koji negiraju da se genocid desio, uprkos obimnim dokazima i presudama međunarodnih sudova".

Zvaničnici su posebnu pažnju posvetili, kako se navodi, "negatorima genocida" koji su proteklih godina sve glasniji i ostrašćeniji u svojoj zloj nakani.

"Negiranje genocida je njegova poslednja faza, a to se mora zaustaviti donošenjem adekvatnog zakona",poručio je visoki predstavnik u BiH Valentin Incko, koji je rekao da će se pobrinuti da se to što pre dogodi.

On je kritikovao negiranje genocida, što se, kako kaže, i danas može čuti od nekih zvaničnika iz Republike Srpske.

Rekao je i da će se zalagati za usvajanje zakona o zabrani negiranja genocida u BiH.

Predsednik Organizacionog odbora za obeležavanje 24. godišnjice genocida nad Bošnjacima, Hamdija Fejzić, pozvao je Incka da iskoristi svoja ovlašćenja i proglasi usvojenim zakon o zabrani negiranja genocida.

Fejzić je podsetio na međunarodnog suda kojom je, kako je rekao, definisano da se u Srebrenici desio genocid ističući da uprkos tome vlasti bosanskohercegovačkog entiteta RS pokušavaju da revidiraju presudu Suda u Hagu i izjednače zločinca i žrtvu.

"Srebrenica je postala univerzalni pojam za traženje istine za počinjeni genocid. To je aksiom koji se ne dokazuje jer 8.372 ubijene osobe su dokaz. Srebrenica svuda u svetu asocira na genocid počinjen nad Bošnjacima i to za samo nekoliko dana", kazao je Fejzić.

Kako je rekao, svako ko negira ono što se desilo u Srebrenici zatrovan je mržnjom, a negiranje genocida ravno je zagovaranju novog genocida.

"Zbog toga pozivamo visokog predstavnika međunarodne zajednice u BiH da koristeći svoja ovlašti proglasi zakon o zabrani negiranja genocida", rekao je Fejzić.

Posle komemoracije je održan verski obred, koji je predvodio poglavar Islamske verske zajednice u BiH Husein Kavazović.

U mezarju Memorijalnog centra Potočari danas su sahranjene 33 srebreničke žrtve, stradale tokom jula 1995. godine u napadu srpskih snaga na zaštićenu zonu Srebrenica.

Najmlađa žrtva, sahranjena ove godine je Osman Cvrk, koji je ubijen kad je imao 16 godina.

Najstarija žrtva je Šaha Cvrk, koja je imala 81 godinu. Ubijena je zajedno sa sinom.

GENOCID ILI MASAKR: Srebrenica 24 godine posle

I ČEDA O POTOČARIMA:

Predsednik LDP, Čedomir Jovanović, i ove godine je prisustvovao komemoraciji žrtvama zločina nad muslimanima u Srebrenici, gde je, kako je preneo portal Klix, govorio o tome da je tokom poslednjeg rata u tom gradu počinjen genocid.

Jovanović je, navodi se, rekao da na obeležavanje godišnjice genocida svake godine dolazi, između ostalog, zbog Srbije i srpskog naroda koji, kako je kazao, mora prihvatiti ono što se dogodilo 1995.

Komentari 82

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

sudija

Sirom Bosne i Hercegovine. Gdje god koji musliman umre vi ga vozite u Srebrenicu.

Tvrtko prvi

Na Vračaru,Čegru, Djele Kuli,Gazimestanu,Kosovo Polju,Aja Sofiji,,ako ne znate pitajte:Aliju Murata,Benita Cezara,Adolfa Merkel.....

DECKO SA DRINE VGD

Po tim vasem broju zrtava Srebrenica je imala milion stanonovnika!

special image