Folksvagen odlučio: ZBOG KATARA – fabrika u Turskoj

U fabrici u Izmiru će se proizvoditi automobili sa oznakama VW-a, Škode i Seata

28
A- A A+
škoda karoq fabrika Foto: promo/Škoda Auto

Izgleda da je kraj višemesečnom odlučivanju u kojoj zemlji jugoistočne Evrope će Folksvagen podići novu fabriku.

Iako je pre samo dva dana Dojče Vele preneo informaciju da još nema odluke, sada stiže vest da će Folksvagen grupa praviti svoju novu multi-brend fabriku u Turskoj, piše nemački automobilski portal Automobilvohe.

Izabrana je i lokacija – u blizini trećeg po veličini turskog grada, Izmira koji se nalazi na obali Egejskog mora.

U fabrici će se proizvoditi automobili sa oznakama VW-a, Škode i Seata, što se osloboditi kapacitete u Škodinim fabrikama u Češkoj koje bi trebalo da počnu sa sklapanjem Pasata.

Razlog za celo ovo pomeranje proizvodnje na istok je posledica početka proizvodnje električnih automobila u VW pogonima u Nemačkoj.

Kako prenosi nemački portal, odluka da se u Turskoj pravi nova fabrika je posledica zalaganja države Katar, koja ima 17 odsto udela u vlasništvu Folksvagena.

Portparol nadzornog odbora Volksvagena izjavio je za Rojters da su planovi za novu lokaciju potvrđeni, ali još nisu dovršeni.

Planirano je da se fabrika otvori do 2023. sa godišnjim kapacitetom do 350.000 jedinica. Proizvodnja će obuhvatiti kompaktne SUV-ove – Škoda Karok i Seat Ateka.

Generalni direktor Škode Bernhard Majer izjavio je u martu da je brend mogao prodati još 100.000 automobila prošle godine, ali nije bilo kapaciteta za njihovu proizvodnju.

Podsećamo da u konkurenciji za novu fabriku bila i Srbija, a čak su pominjane i moguće lokacije u okolini Inđije i Jagodine.

Vrednost investicije je procenjena na 1,4 milijarde evra, a zaposliće 5.000 radnika i 650 inženjera.

Najnovije i najzanimljivije vesti iz sveta automobila, automobilske tehnike, saveta, saobraćaja… pratite u rubrici MONDO Auto, kao i na našim Facebook i Instagramstranicama.

Povezano

Sve vesti