Tanjug,mondo.rs

SAD i IRAN spremni da "spuste loptu", koji su uslovi?

Autor:

Iran je spreman da pregovara sa Sjedinjenim Američkim Državama, američka administracija predsednika Donalda Trampa takođe otvorena za razgovor. Koji su zapravo uslovi da do toga dođe...

0
A- A A+
iran sad teheran Foto: Tanjug/AP Photo/Ebrahim Noroozi

"Uvek smo verovali u razgovore...ako ukinu sankcije, okončaju nametnuti ekonomski pritisak i vrate se sporazumu, spremni smo da razgovaramo sa Amerikom danas, odmah sad i bilo gde", rekao je iranski predsednik Hasan Ruhani u nedelju, prenosi Rojters.

Iran:Izrael će biti uništen za pola sata ako SAD napadnu

Međutim, to nije sve - Iran traži da im se omogući da izvozi onoliko nafte kao što je to bilo pre nego što su se SAD povukle iz nuklearnog pakta sa svetskim silama u maju 2018. godine.

Šta je "okidač" tenzija između Irana i SAD

Između Teherana i Vašingtona porasle su tenzije nakon što se američki predsednik Donald Tramp prošle godine povukao iz nuklearnog sporazuma Irana i šest svetskih sila i ponovo uveo sankcije toj zemlji koje su, prema sporazumu, bile ukinute.

Francuska, Britanija i Nemačka, koje su takođe potpisale sporazum iz 2015. godine, u zajedničkom saopštenju navele su da je "vreme da se zaustave eskalacije i obnovi dijalog", dok je Tramp u sredu izjavio da će sankcije biti "značajno povećane".

Iran i SAD: Da li će biti novog rata na Bliskom istoku?

U intervjuu za Vašington Post, Pompeo je odbacio Ruhanijevu ideju kao "istu ponudu koju je ponudio Džonu Keriju i Baraku Obami", ali Rojters kao znak da su SAD spremna na pregovore navodi da su ministru spoljnih poslova Irana Zarifu odobrile vizu da bi prisustvovao sastanku UN.

Povezano

Sve vesti