mondo.rs

Metro u Beogradu: Koštaće 4 MLRD EVRA, radovi od 2020.

Autor:

Francuska će zajedno sa Kinezima graditi metro u Beogradu, ukupna investicija od 4,3 MILIJARDE evra. Radovi će možda početi 2020. godine.

69
A- A A+

moskva metro Foto: MONDO/Nikola Janković/snimano Alcatel telefonom

Pre osam godina bilo je najava da će francuske kompanije graditi metro u Beogradu, projekat u kojem se u glavnom gradu Srbije priča decenijama. I tada se pominjala kompanija "Alstom", koja je tokom više od 70 godina postojanja, izgradila više od 45 metroa širom sveta.

Osam godina kasnije te priče su konačno dobile i zvanične okvire. U Beogradu su predstavnici vlada Srbije i Francuske potpisale izjavu o namerama o projektu beogradskog metroa. Time se potvrđuje da je Francuska strateški partner za realizaciju ovog projekta.

Ministarka saobraćaja Zorana Mihajlović izjavila je da je ovo prvi korak u kompletiranju međudržavnog sporazuma, koji će se prevashodno odnositi na finansiranje francuskog dela prve faze projekta.

Ministar finansija Siniša Mali je dodao: "Nikada nismo bili blići realizaciji našeg višedecenijskog sna. Beograd će konačno dobiti metro, na ponos i radost svih nas".

Iako su ovo tek najave potpisivanja sporazuma, resorni ministri uvereni su da je do realizacije ostalo malo.

"Vrednost projekta je 4 milijarde evra i ako sve bude po planu, naredne godine započeće izgradnja prve linije", rekla je Zorana MIhajlović.

Osim Francuza, u projektu izgradnje metroa bi trebalo da učestvuje i kineska kompanija "Čajna reli".

Prema prvim informacijama, u prvu liniju beogradskog metroa trebalo bi da bude uloženo 1,8 milijardi evra, dok je preostalih 2,5 milijardi evra predviđeno za drugu liniju.

VESIĆ O SPORAZUMIMA SA FRANCUSKOM I KOLIKO NJIH SE ODNOSI NA BEOGRAD

Izvor: Tanjug

Povezano

Sve vesti