mondo.rs

Beograd će plaćati četvrti pokušaj vantelesne oplodnje!

Autor:

Za četvrti pokušaj vantelesne oplodnje o trošku Grada, moći će da se prijave žene koje na dan podnošenja prijave nisu navršile 45 godina, one koje nisu rađale i koje iza sebe imaju tri pokušaja vantelesne.

Beograd će plaćati četvrti pokušaj vantelesne oplodnje! Foto: Guliver/Getty Images/razihusin

Predlog odluke o tome da grad ubuduće finansira četvrti pokušaj vantelesne oplodnje biće jedna od najvažnijih tačaka dnevnog reda Skupštine grada zakazane za 25. jul. Za ovaj projekat prestonice, koji je pokrenut na inicijativu gradonačelnika prof. dr Zorana Radojičića, moći će da konkurišu žene koje na dan prijavljivanja nisu navršile 45 godina, koje nisu rađale i koje iza sebe imaju tri pokušaja vantelesne oplodnje.

Moći će da konkurišu parovi koji su državljani Srbije sa prebivalištem u Beogradu najmanje godinu dana, piše "Politika".

MONDO TEMA: Kako izgleda jedna procedura vantelesne oplodnje

Gradonačelnik je inicirao finansiranje četvrtog pokušaja vantelesne oplodnje o trošku grada jer, prema zvaničnim podacima, u našoj zemlji svaki šesti par ima problema sa plodnošću.

MONDO TEMA: Sve o donaciji reproduktivnih ćelija i embriona

"Usvajanje ove odluke važno je za pojedince, parove, ali i za celu državu. Finansiranjem četvrtog pokušaja vantelesne oplodnje parovima koji iza sebe imaju tri neuspešna pokušaja pružamo još jednu šansu da se ostvare kao roditelji. Podsticanjem rađanja i borbom protiv neplodnosti doprinosimo i populacionoj politici Vlade Srbije. Realizacija ovog projekta mogla bi da počne već na jesen, a za postupak vantelesne oplodnje biće opredeljeno 30 miliona dinara. Grad i ovom inicijativnom pokazuje da vodi odgovornu demografsku politiku. Prioriteti grada u segmentu javne zdravstvene politike su zdravlje dece, trudnica i porodilja i povećanje broja dece", izričit je dr Radojičić.

MONDO TEMA: Kako "preživeti" vantelesnu oplodnju

Kako ističu u kabinetu gradonačelnika, pravni osnov za ovaj potez prestonice je Zakon o glavnom gradu, odnosno njegov član 8, kojim je propisano da Beograd ima nadležnost da sprovodi mere i finansira projekte s ciljem podsticanja nataliteta na teritoriji grada. Osim toga, uporište za ovaj projekat je i Strategija podsticaja rađanja.

Ona predviđa "aktiviranje lokalne samouprave s ciljem podsticanja rađanja". Mere populacione politike koje su utvrđene na nacionalnom nivou, kako se objašnjava, koliko god da su razvijene, ne mogu odgovoriti na sve potrebe i očekivanja stanovništva.

Zbog toga treba da se dopune merama organa jedinica lokalne samouprave, koje se finansiraju lokalnim izvorima prihoda.

Ovim potezom prestonica će se pridružiti gradovima i opštinama u našoj zemlji koje su još ranije počele da finansiraju četvrti pokušaj vantelesne oplodnje.

Vantelesna oplodnja: Čuvanje embriona i u "Frontu"

Gornja granica za VTO o trošku države - 42 godine

Uz knjižicu na vantelesnu kod privatnika

Zamrzavanje embriona i o trošku države

Povezano

Sve vesti