MONDO/Tanjug

Zvanično: "Srbin" BOREL umesto MOGERINI

Autor:

Evropski savet, prava vlast u EU (skup predsednika država, premijera i ministara spoljnih poslova), imenovao je danas ministra spoljnih poslova Španije Žozepa Borela za novog šefa evropske diplomatije.

4
A- A A+
žosef,borel,eu,španija Foto: Screenshot/Youtube/ORF

Kako prenose evropski mediji, članice EU zvanično su imenovale Borela za naslednika Federike Mogerini na funkciji visokog predstavnika EU za spoljnu politiku i bezbednost.

Borel će dužnost preuzeti krajem oktobra, navodi se u saopštenju Evropskog saveta.

Savet je imenovalo Borela posle odobrenja novoizabrane predsednice Evropske komisije (izvršen "vlade" EU ) Ursule fon der Lajen.

"Borel će pomoći Beogradu da prihvati realnost oko KiM"

Da bi obezbedio mandat do kraja oktobra 2024. godine, treba da ga potvrdi Evropski parlament, zajedno sa svim članovima Evropske komisije, navode mediji.

Dačić "okrpio" Borisova: Pusti Špance na miru!

Borel, 72-godišnji socijalista, španski je ministar spoljnih poslova u Vladi premijera Pedra Sančeza.

U španskoj politici je od kasnih 1970-ih, a ima iskustva i izvan nje.

Bio je predsednik Evropskog parlamenta od 2004. do 2007.

Iako Katalonac, odlučan je protivnik katalonskog otcepljenja. Takav lični stav ima i prema kosovskom otcepljenju, ali i Brexitu. Granice smatra ožiljcima koje istorija ostavlja na koži zemlje, a on neće nove, napisao je nemački DW prilikom najavlje njegovog imenovanja.

Imenovanje Borela izazvalo je kratkotrajne ali dramatične tenzije na relaciji Sofija-Beograd. Povod je bila izjava bugarskog premijera Borisova na konferenciji za novinare na samitu o Zapadnom Balkanu u Poznanju.

Borisov je rekao da bi Žosep Borel, kao budući šef diplomatije EU, trebalo da zastupa stav cele Unije i da bi, bez obzira što Španija ne priznaje nezavisnost Kosova a druge države članice priznaju, u skladu s tim trebalo da postupa.

Nakon toga više puta je reagovao i srpski šef diplomatije Ivica Dačić koji je poručio bugarskom premijeru Bojku Borisovu da poštuje stav EU po pitanju nezavisnosti Kosova a ne da "drži lekcije" novoizabranom šefu evropske diplomatije Žozepu Borelu.

Na kraju se sve objasnilo "smetnjama na vezama", i odnosi su se vratili na normalu, a oni su između Srbije i Bugarske zadnjih godina zaista prijateljski.

Povezano

Sve vesti