mondo.rs,Tanjug

"U kvazi državi Kosovo, ne zna se ko pije, a ko plaća"

Autor:

Premijerka Ana Brnabić izjavila je, povodom zabrane ulaska građanima sa srpskim pasošem, da je to najbolji pokazatelj da se u "kvazi državi" ne zna "ko pije, ko plaća".

54
A- A A+
ana brnabić, brnabić Foto: Mondo/Stefan Stojanović

"Čini mi se da sve što u takozvanoj državi Kosovo rade jeste najbolji pokazatelj da je to kvazi država i da se tamo ne zna ko pije, ko plaća", rekla je Brnabić novinarima u Novom Sadu.

Ona je istakla da to pokazuje i koliko je situacija na Kosovu i Metohiji nesigurna.

"Savetnik njihovog ministra spoljnih poslova je rekao da je zabranjeno da građani sa srpskim ispravama prođu, Haradinaj rekao da nije zabranjeno, onda savetnik opet da jeste", rekla je Brnabić.

Direkcija granične jedinice kosovske policije donela je juče odluku o nepriznavanju srpskih pasoša prilikom ulaska građana na teritoriju Kosova i Metohije.

U međuvremenu, na tu odluku žalili su se i albanski državljani s juga Srbije.

Albanci iz Bujanovca, Preševa i Medveđe uputili su žalbu Albanskom nacionalnom savetu na odluku da se ne priznaju srpski pasoši na prištinskom aerodromu, javlja Kosovo-online.

Albanski nacionalni savet uputio je hitan zahtev da se Albanci iz ove tri opštine na jugu Srbije izuzmu iz ovih mera, kaže se u pismu upućenom Ministarstvu spoljnih poslova Kosova.

"Albansko nacionalno veće pozdravlja odluke Vlade Kosova koje jačaju kosovsku državnost. Međutim, preduzete mere direktno utiču i na albansku zajednicu u Preševu, Bujanovcu i Medveđi, što predstavlja dvostruku diskriminaciju Preševske doline. Albanci tradicionalno koriste prištinski aerodrom 'Adem Jašari' za putovanja, dok ova mera otežava i komunikaciju Albanaca sa dijasporom", navodi se u pismu.

Pročitajte još:

KOSOVO: ZABRANA za srpske pasoše!

Povezano

Sve vesti