Tanjug

Dačić odgovorio: A kada Albanci glasaju za Klintona...?

Autor:

Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić odbacio je kritiku savetnika nekadašnjeg američkog potpredsednika Džozefa Bajdena, Majkla Karpentera, koji je na Twitteru pominjao "mešanje Srba u u američku unutrašnju politiku".

0
A- A A+
dačić Foto: MONDO/Stefan Stojanović

"A kad Jevreji glasaju za Trampa, to nije mešanje, ili kad Albanci glasaju za Klintonove ili Engela? Ne govorim ja o Srbiji kao državi, govorim o državljanima SAD našeg porekla. U Americi tako stvari funkcionišu. U Engelovoj izbornoj jedinici Albanci mu uvek donose pobedu", kazao je Dačić za današnju beogradsku "Politiku".

On je kazao da ne govori o Srbiji, kao državi, već ponovio da govori o državljanima SAD srpskog porekla, i da tamošnja srpska dijaspora u toj zemlji treba da se organizuje kako "niko neće moći da je nipodaštava kao što sada demokrate rade".

Amer ljut na Dačića: "Srbi za Trampa", zašto se meša?

Međutim, bivši ambasador u SAD Ivan Vujačić ocenio je za "Politiku" da ta ideja nije dobra.

"Nije normalno da jedan ministar spoljnih poslova direktno lobira za bilo čiji izbor u nekoj tuđoj zemlji. To se ne uklapa baš u diplomatske normative, a on je diplomata najvišeg ranga", istakao je on.

Majkl Karpenter, savetnik demokrate Bajdena, aktuelnog kandidata Demokratske stranke za predsedničku nominaciju, ocenio je da je najava Dačića da će organizovati srpsku dijasporu u SAD da bi na izborima podržala Donalda Trampa, znak da želi da se meša u američku unutrašnju politiku.

"Srpski ministar spoljnih poslova planira da se meša u američku unutrašnju politiku tako što će okupiti srpske Amerikance da podrže Trampa 2020. godine", naveo je Karpenter na Twitter nalogu i preneo i Dačićevu izjavu.

Dačić je u utorak za "Srpski telegraf" izjavio da će organizovati Srbe koji žive u SAD da na predsedničkim izborima formalizuju podršku Trampu.

"Konkretno, kao ministar spoljnih poslova, organizovaću da formalizujemo podršku Trampu na sledećim izborima. Srbi u Americi ionako glasaju za Trampa. Ako to uradimo pametno, ako objedinimo te glasove kojih nije malo, stvorićemo bolju poziciju u novoj administraciji", rekao je Dačić i podsetio da je 650.000 državljana SAD srpskog porekla.

Povezano

Sve vesti