mondo.rs

Ko odgaja decu koja po ceo dan "skroluju" po telefonu?

Autor:

Naučnici otkrivaju kakvi roditelji odgajaju klince koji će po ceo dan gledati u ekran, ne obraćajući pažnju na svet oko sebe.

Ko odgaja decu koja po ceo dan "skroluju" po telefonu? Foto: Guliver/Getty images plus/iStock/Jack F

Često slušamo kako su mlađe generacije "zalepljene" za ekran, ali sada je jedna studija pokazala poražavajuće podatke - nije do klinaca, već do roditelja, oni ih samo imitiraju!

Istraživanje sprovedeno u Kini pokazalo je da deca roditelja koji po ceo dan provode na mobilnom telefonu postaju takve osobe, ali imaju i druge probleme!

Studija o "fabingu", ignorisanju zbog mobilnog telefona, obuhvatila je 1.007 dece uzrasta od 11 do 16 godina.

Roditelji koji su dete ignorisali u trenutku kada traži njihovu pažnju, zato što su bili zaokupljeni sadržajem na svojim mobilnim telefonima, uticali su na razvoj ličnosti dece koja bi zatim postala ista takva, prenosi "Dejli mejl".

Deca takvih roditelja imala su daleko veće šanse da i sama postanu osobe koje ignorišu druge zbog mobilnog telefona, ali su imala veći rizik i od drugih problema.

Objašnjenje je veoma jednostavno, pošto deca imitiraju ponašanje svojih roditelja, usvajaju ga i ponavljaju, prenosi taj list.

Takva deca bila su pod većim rizikom od bolesti zavisnosti, kao što su alkoholizam ili narkomanija u periodu adolescencije.

Deca su odgovarala na upitnik koji je sadržao pitanja kao što su "da li mama i tata bacaju pogled na telefon kada im ti nešto pričaš", ili "da li se osećaš izgubljeno ako nemaš telefon kod sebe".

Povezano

Sve vesti