• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Brnabić: Dok ne rešimo Resavicu, ne otpuštamo rudare

Izvor Tanjug

Država ima plan da za državne gubitaše, da im nađe kupca kao za RTB Bor, Železaru Smederevo, PKB... Plan postoji u za rudnik Resavicu, koji MMF traži da se zatvori, kaže premijerka Ana Brnabić.

MMF preporučuje da se četiri rudnika u okviru Resavice zatvore ali rudari ne treba da brinu, država ih neće ostaviti bez posla, poručuje premijerka u intervjuu za Tanjug.

"Nećemo zatvoriti nijedan rudnik sve dok za 3.500 radnika ovog preduzeća ne obezbedimo alternativno zaposlenje", kaže Brnabić.

Teško u prvih 30 na "Duing biznis" listi

Predsednica vlade očekuje da će Srbija ove godine napredovati na "Duing biznis2 listi Svetske banke. Kaže da nije nedostižno da Srbija ove godine bude rangirana među prvih 30 zemalja na toj listi, ali da joj se ipak čini da je taj cilj prilično ambiciozan, odgovarajući tako na pitanje Tanjuga da li očekuje da naša zemlja bude među prvih trideset zemalja na Duing listi, kako su to najavljivali pojedini nadležni, obzirom i na to da je u Republičkom geodetskom zavodu (RGZ) početkom godine bio štrajk. Brzina izdavanja građevinskih dozvola, odnosno, štrajk u RGZ-u će eventualno da se odrazi na poziciju Srbije sledeće godine, jer je bio početkom ove, ukazuje premijerka ističući niz dobrih projekata digitalizacije u RGZ-u, ali i u brojnim drugim institucijama...

Navodi da vlada ima dobro pripremljen socijalni program koji će ponuditi radnicima četiri, od šest rudnika predviđenih za zatvaranje. Zbog ekonomske situacije i demografije regiona u kojem se nalaze rudnici, Vlada za sad ne želi da ih zatvori.

"Radimo na otvaranju novih radnih mesta pre nego što zatvorimo rudnike u Resavici", kaže Brnabić govoreći o planovima države za rešavanje pitanja nekoliko važnih preduzeća.

Među njima je i Azotara iz Pančeva, koja je otišla u stečaj a traži joj se strateški partner i to "nije završena priča".

Što se tiče MSK iz Kikinde, preduzeće koje je uspelo da se oporavi i sada posluje pozitivno, Brnabić kaže neće biti biti ponuđeno treći put na prodaju. Ona podseća da na dva prethodna javna poziva za strateško partnerstvo, nije bilo zainteresovanih, pa je odlučeno da se ne objavljuje treći poziv za tu kompaniju, obzirom da bi u tom slučaju vrednost ponuđenog preduzeća bila svega 30 posto od njegove procenjene vrednosti. U ovom trenutku, dodaje, to je manje od obrtnog kapitala MSK i zato se traži strateški partner.

Slična situacija je i kada je reč o Petrohemiji, za koju država takođe traži partnera, a Brnabić otkriva da zainteresovanih ima, iako za sada, ponude nisu u skladu sa očekivanjima države.

"Petrohemija i MSK više nisu teret za budžet. I jedna i druga kompanija su stabilizovane, obe pokrivaju svoje izdatke, troškove, i stabilno posluju", navodi premijerka.

Ono što će pored rešavanja pitanja pojedinih preduzeća ostati kao prioritet njene vlade je i izdvajanje više novca za infrastrukturu, što bi trebalo da omogući budžet za narednu godinu.

FT: Srbija PRVA NA SVETU po grinfild investicijama

Premijerka veruje da će projektovani rast od 3,5 posto biti dostignut.

VELIKI PROJEKTI VEĆ U TOKU

U ovom trenutku u Srbiji su već pokrenuti veliki projekti koji zahtevaju ozbiljno finansiranje koje će delom ići iz budžeta za 2020., a ona izdvaja sektor infrastrukture.

Delovi budžeta prvo pred građanima

S obzirom na to da je ranijih godina bila praksa da se budžet pre usvajanja u Skupštini predstavi javnosti, Brnabić na pitanje Tanjug da li će "knjiga finansija" ove godine biti data javnosti na uvid, pre slanja u Parlament, kaže da će se vlada svakako truditi da to uradi. "Nisam sigurna da budžet kao akt u tom smislu naročito vredi (predstavljati ceo )građanima. To je toliko obiman dokument po stavkama. Mislim da je najbolje da to predstavimo zajednički medijima, i zamolimo medije da to najbolje predstave građanima ali, kako bude bilo najbolje i najsvrsishodnije, tako ćemo uraditi".

Vučić: Menjamo lice Srbije, Ana primi me u tim

Kreće se, kaže, sa izgradnjom Moravskog koridora, sa trećom i poslednjom deonicom izgradnje brze pruge od Novog Sada do Kelebije, naredne godine počinje izgradnja Fruškogorskog koridora i brze saobraćajnice Ruma - Šabac - Loznica, dok se u septembru očekuje početak radova na deonici Sremaska Rača - Kuzmin i Tutin - Novi Pazar.

Nakon toga, navodi, slede projekti koji su "pod kapom" investicija vrednih milijardu evra u zdravstvu.

Najavljuje početak rekonstrukcije Kliničkog centra Vojvodine krajem ove ili početkom sledeće godine.

U toku je priprema tehničke dokumentacija za KC Kragujevac, a nastaviće se rekonstrukcija domova zdravlja, investicije u opšte bolnice širom Srbije.

Na pitanje odakle će država nabaviti novac za novi investicioni ciklus "težak" više od 10 milijardi evra, odgovara da to pitanje "nema lak odgovor" ali da će sigurno deo biti izdvojen iz rasta srpske ekonomije i budžeta, a deo iz kredita.

Analize Ministarstva finansija će pokazati, kaže, za koji projekat se u konkretnom slučaju više isplati da bude finansiran iz državne kase, a za koji iz povoljnih kredita.

Komentari 2

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

xl

Kad drzavi rudnik pravi gubitke, onda nije problem u rudniku vec u drzavi.

Elmin

Da li ima da se sacuva neka firma

special image