Državni udar u Nigeru

Predsednika Nigera Mamadua Tandžu i članove njegovog kabineta zarobili su danas vojnici te zemlje posle oružane bitke u prestonici Niameju.

0
A- A A+

Kako izveštava BBC, razmena vatre oko predsedničke palate trajala je oko pola sata u ranim poslepodnevnim časovima.

Neimenovani francuski zvaničnik rekao je ranije danas za agenciju AFP da je u Nigeru u toku pokušaj "državnog udara" protiv predsednika Tandže.

BBC javlja da su na ulice izašli tenkovi i da očevici navode da su videli kako povređene ljude odvode u bolnicu.

Rojtersu je iz tri nigerska vojna izvora potvrđeno da je u toku državni udar koji predvodi major Adamu Haruna.

"Vođa državnog udara je uspeo. Prevrat je vodio major Haruna", potvrdio je imenovani izvor za britansku novinsku agenciju dodajući da su predsednik Tandžu i ministri zatočeni nedaleko od predsedničke palate.

Izvor iz vlade je rekao da su vojnici zarobili Tandžu dok je predsedavao redovnim nedeljnim sastankom kabineta.

Agencija AP prenosi izjavu očevidaca da su vojnici odveli predsednika zemlje iz palate i da se ne zna gde se on trenutno nalazi.

AFP je preneo izjave očevidaca da su iz uništenog blindiranog vozila izvučena tela tri vojnika.

Sa državnog radija čuje se vojna muzika, a bolnički izvori su saopštili Rojtersu da je u sukobima ubijeno najmanje tri vojnika.

U ranijem izveštaju je navedeno da je pet vojnika ranjeno i da se nalaze u bolnici.

Politička situacija u toj zapadnoafričkoj zemlji je napeta otkada je Tandža prošle godine promenio ustav tako da može da ima i treći predsednički mandat.

Bivši vojni oficir Tandža na vlast je došao 1999. godine. Kako navdi BBC, od sticanja nezavisnosti od Francuske 1960. godine, Niger je imao duge periode vojne uprave.

Prošle godine je Tandža raspustio skupštinu i sproveo ustavne reforme, kojima je dobio veću moć i produžio sebi predsednički mandat koji je istekao u decembru 2009.

Tim odlukama izazvao je političke tenzije u zemlji i kritike međunarodne zajednice, koja je uvela sankcije Nigeru siromašnoj zapadnoafričkoj državi bez izlaska na more.

Niger, bivša francuska kolonija ima preko 15 miliona ljudi stanovnika na prostoru od 1,2 miliona kvadratnih kilometara.

(agencije/MONDO)

Povezano

Sve vesti