Najveći smo izvoznici oružja od Ankare do Beča

Ministar odbrane Dragan Šutanovac izjavio je danas da je Srbija najveći izvoznik naoružanja i vojne opreme od Ankare do Beča i da sa našom odbrambenom industrijom svi žele da sarađuju.

0
A- A A+

"Srbija je sada postala važan činilac izvoza u celom regionu, a i zemlje koje su mnogo razvijenije od nas žele da sarađuju sa nama radi izvoza naoružanja i vojne opreme", rekao je on.

Šutanovac je tokom posete Tehničko-remontnom zavodu u Čačku izrazio zadovoljstvo uspešnim radom tog zavoda koji je postao jedna od ozbiljnijih firmi u Srbiji koja ima kapacitete da radi i za Vojsku Srbije "i za druge vojske".

Prema njegovim rečima, kapaciteti zavoda su ispunjeni više od sto odsto i uskoro će biti i zaposleni novi mladi radnici, a pogotovo inženjeri.

"Siguran sam da će Tehničko-remontni zavod, uz fabriku "Sloboda" u Čačku, biti nosilac razvoja i Vojske Srbije i naše namenske industrije i izvoza", rekao je Šutanovac.On je podsetio da je u prethodna dva dana boravio u Hrvatskoj gde je sa kolegom Brankom Vukelićem potpisao sporazum o saradnji u oblasti odbrane "koji predstavlja okvirni, ili krovni, sporazum za dalju saradnju".

Šutanovac je objasnio da će dalja saradnja biti precizirana planom bilateralne vojne saradnje, dodajući da je sa hrvatskim sagovornicima razgovarao i o mogućnosti da namenske industrije dve države zajednički posluju i plasiraju svoje proizvode na trećim tržištima.

On je najavio da će delegacija Ministarstva odbrane posetiti Hrvatsku da bi sagledala s kojim kapacitetima raspolaže tamošnja odbrambena industrija i šta je to što može predstavljati izvoznu šansu u zajedničkoj saradnji.

"Nemamo nikakav problem da sarađujemo sa bilo kim ko bude imao dobar kvalitet proizvoda i cenu", rekao je ministar odbrane.

Šutanovac je potom posetio fabriku "Sloboda" u Čačku koja, takođe, spada u grupaciju namenske industrije Srbije.

Sledeće godine civilni avioni na Lađevcima

Ministar Šutanovac je izjavio da se očekuje da bi vojni aerodrom u Lađevcima kod Kraljeva do početka leta sledeće godine mogao biti delimično osposobljen za poletanje i sletanje civilnih, turističkih aviona.

Šutanovac je rekao da do kraja iduće godine očekuje da će na Lađevce moći da slete i mnogo veće letelice.

On je podsetio da su Lađevci vojni aerodrom i da će ostati u vojnom vlasništvu, "ali da će imati i civilno-vojnu namenu i biće korišćen i za civilne letove".

(agencije/MONDO)

Povezano

Sve vesti