Finska: Ukradena čudotvorna pravoslavna ikona

Čudotvorna ikona Bogorodice Kazanjske, koju posebno poštuju pravoslavni vernici u Finskoj, ukradena je tokom noći iz crkve Uspenje presvete Bogorodice u Helsinkiju, saopšteno je iz crkve.

0
A- A A+

Kradljivac je upao u Sabornu pravoslavnu crkvu provukavši se kroz mali prozor i ukrao "čudotvornu ikonu Bogorodice Kazanjske", kao i nakit koji su vernici ostavljali oko ikone.

"Ikona, veličine 20 puta 30 centimetara, jedna je od najznačajnijih u Finskoj", izjavio je portparol finske pravoslavne crkve Timo Mertanen, navodeći da se brojni vernici mole pred njom.

On je dodao da nije poznato kolika je njena vrednost na tržištu, jer se stare ikone ne mogu prodavati na legalnom tržištu, a na crnom tržištu ona vredi najmanje nekoliko desetina hiljada evra.

Mertanen je, međutim, naglasio da je za vernike duhovna vrednost mnogo veća od tržišne.

"Jedna ikona koja je usred dana ukradena 2007. godine iz ove crkve još nije nađena", izjavio je Mertanen i dodao da zato smatra da su male šanse da će pronaći ukradenu ikonu.

Crkve Uspenja presvete Bogorodice, koja predstavlja glavnu turističku destinaciju u Helsinkiju, bila je danas zatvorena zbog krađe.

Većina od 5,4 miliona Finaca pripada luteranskoj evangelističkoj crkvi, a pravoslavna crkva ima oko 60 000 vernika podeljenih u tri eparhije.

(Srna)

Povezano

Sve vesti