Karadžić: Donija jedno piše drugo zbori

Izjave svedoka, američkog istoričara, u Hagu veoma različite od onoga što je pisao u svojim knjigama o BiH, kaže bivši predsednik Republike Srpske.

0
A- A A+

Dosadašnji svedoci su izbegavali da budu iskreni i nepristrasni, rekao je Karadžić i kao primer naveo Doniju, profesora univerziteta u Mičigenu i autora tri studije o BiH, čije se svedočenje, prema Karadžićevim tvrdnjama, znatno razlikuje od onog što je objavio u svojim knjigama, koje su, kako je primetio, tačnije i potpunije.

Karadžić je na suđenju tvrdio da su neke institucije BiH, uključujući skupštinu, kršile republičke i savezne zakone i da je to jednom prilikom priznao i sam Alija Izetbegović, ali Donija to nije želeo da potvrdi, uz obrazloženje da je reč o načinu na koji neko tumači zakone.

"Pitanje šta je bilo zakonito, a šta je bilo nezakonito zavisi od toga ko se bavi pitanjem", kazao je Donija, koji je specijalizovan za jugoistočnu Evropu, posebno BiH i bivšu Jugoslaviju, u 19. i 20. veku.

Karadžić je naglasio da je srpska strana, pre izbijanja sukoba, vukla isključivo političke poteze, sa čim se Donija nije složio, rekavši da je Srpska demokratska stranka (SDS) od maja 1991. godine naoružavala paravojne grupe i obezbeđivala podršku JNA.

Prema Karadžićevim rečima, potezi SDS-a bili su iznuđeni potezima druge strane, koja je ranije počela da formira krizne štabove, uz podršku Ministarstva unutrašnjih poslova BiH.

Mi se nismo zalagali za podelu, već za transformaciju BiH po uzoru na švajcarski model, napomenuo je Karadžić.

Bivši lider bosanskih Srba je ponovo zatražio više vremena za ispitivanje svedoka, a sudsko veće je odlučilo da produži današnju sednicu za 15 minuta i naložilo Karadžiću da sutra završi ispitivanje Donije.

(Tanjug)

Povezano

Sve vesti