Podignuta optužnica za zločin u selu Ćuška

Tužilaštvo za ratne zločine Srbije podiglo je optužnicu protiv devet pripadnika jedinice "Šakali" za ratni zločin protiv civilnog stanovništva u selu Ćuška, zbog ubistva najmanje 43 albanska civila, 14. maja 1999. godine.

0
A- A A+

Optužnice su podignute protiv Toplice Miladinovića, Srećka Popovića, Slaviše Kastratovića, Bobana Bogićevića, Zvonimira Cvetkovića, Radoslava Brnovića, Vidoja Korićanina, Veljka Korićanina i Abdulaha Sokića, navodi se u saopštenju iz tužilaštva.

Oni se terete da su preduzimali "oružane napade i pojedinačne akte nasilja kao i za pretnje nasiljem, ubistva, uništavanje civilne imovine, pljačke, otimanje lične imovine, u nameri da steknu ličnu imovinsku dobit, sa glavnim ciljem da šire strah među albanskim civilima kako bi ih primorali da napuste mesta svog prebivališta i presele se u Republiku Albaniju".

Optuženi su, na osnovu dokaza kojima rapolaže Tužilaštvo, učestvovali u silovanjima, otimanju lične imovine - zlatnog nakita, novca i drugih dragocenosti, paljenju porodičnih kuća.

U optužnici se ističe da su pripadnici jedinice "Šakali" pri izvršenju dela pokazali izuzetnu surovost, brutalnost, bezosećajnost i bezobzirnost, jer su uzimali malu decu od okupljenog stanovništva, stavljali im nož pod grlo, pucali neposredno ispred nogu civilnog stanovništva, premlaćivali pojedine muškarce na očigled žena i dece.

U saopštenju se dodaje da su optuženi ubistva vršili na svirep i podmukao način, neretko pucajući žrtvama u leđa i ispaljujući u njihova tela veliki broj projektila, nakon čega su većinu tela zapalili s ciljem da onemoguće utvrđivanje identiteta žrtava.

"Pod komandom pokojnog Nebojše Minića, u selu Ćuška je ubijen i Hasan Čeku (otac Agima Ćekua) i nekoliko članova njegove porodice", dodaje se u saopštenju.

Tužilac je predlažilo istražnom sudiji da sud prema devetorici optuženih produži pritvor.

Tužilaštvo je 13. marta podnelo istražnom sudiji Odeljenja za ratne zločine Višeg suda u Beogradu zahtev za sprovođenje istrage protiv
26 lica za ove događaje, te je prema još 17 osumnjičenih za ovaj događaj, koji se nalaze u bekstvu, raspisana Interpolova poternica.

Taj predmet je deo opsežne akcije Tužilaštva za događaje na Kosovu i Metohiji u kojima je ubijeno preko 200 albanskih civila, a kompletan krivični postupak rezultat je istrage koju je Tužilaštvo za ratne zločine Republike Srbije vodilo u saradnji sa Euleksom.

(Beta)

Povezano

Sve vesti