Umrla najmoćnija žena bivše Jugoslavije

Bivša predsednica Saveznog izvršnog veća Socijalističke Federativne Republike Jugoslavije (SFRJ) Milka Planinc preminula je danas u Zagrebu u 87. godini života, javili su hrvatski mediji.

0
A- A A+

Milka Planinc bila je jedna od najmoćnijih žena u bivšoj državi i jedina žena koja je bila premijerka jedne socijalističke zemlje.

Ona je deset godina bila i na čelu Centralnog komiteta Saveza komunista Hrvatske, od 1972. do 1982. godine.

Rodila se u Drnišu 1924. godine, a 1930. godine preselila se s roditeljima u Split, gde je živela do 1947. godine. Milka je osnovnu školu pohađala u splitskom Lučcu.

U Drugom svetskom ratu stupila je u partizanski pokret, prvo u Hvarsko-viškom partizanskom odredu, a kasnije je bila vodni delegat, pa sve do završetka rata komesar čete za vezu dalmatinske brigade.

Na kraju rata imala je čin poručnika.

Slamanjem pokreta "Hrvatsko proleće" Milka Planinc dolazi na čelo Centralnog komiteta Saveza komunista Hrvatske (1972-1982), gde odlučuje, na predlog Josipa Vrhovca, o hapšenju "prolećara".

Prema njenoj izjavi bili su to Franjo Tuđman, Marko Veselica, Dražen Budiša, Šime Đodan, Vlado Gotovac, Hrvoje Šošić i još nekoliko osoba.

Godine 1977. godine protiv nje je unutarpartijske intrige vodio Josip Vrhovec, ali je zaštitio sam Josip Broz Tito.

Bila je predsednica Saveznog izvršnog veća Socijalističke Federativne Republike Jugoslavije od 16. maja 1982. do 15. maja 1986. godine.

Tokom njenog mandata donesen je Dugoročni program ekonomske stabilizacije.

(Srna)

Povezano

Sve vesti
youtube/mondomondo rss
Mondo svudaMobilna verzija
Info
Sport
Zabava
Magazin
MobIT
Servisi
© 2005-2019 Mondo. Sva prava zadržana.