Ceca: O optužnici posle tužilaštva

Svetlana Ceca Ražnatović oglasila se povodom navoda da se protiv nje sprema optužnica u pisanom saopštenju. Više tužilaštvo u Beogradu napisalo je optužnicu protiv Svetlane Ražnatović i njene sestre Lidije Ocokoljić, piše "Blic".

0
A- A A+

Svetlana Ceca Ražnatović oglasila se povodom navoda da se protiv nje sprema optužnica u pisanom saopštenju dostavljenom Prvoj srpskoj TV.

U pisanoj izjavi za Prvu srpsku televiziju (ex FOX) Ceca navodi da je o nacrtu optužnice saznala na osnovu medijskih napisa i spekulacija.

"Dokle god tužilaštvo ne donese konačnu odluku - neću se oglašavati", navela je Ražnatovićeva.

"Ono sto bih želela da kažem odnosi se na dužinu istražnog procesa jer glavni razlog za to su nalazi veštaka koji su do sada urađeni čak tri puta, a uvek sa istim rezultatom - da moja sestra Lidija Ocokoljić i ja nismo stekle nikakvu imovinsku korist", piše u njenom saopštenju.

Svetlana Ražnatović danas je posetila Kraljevo gde je odnela humanitarnu pomoć za postradale u zemljotresu, ali je odbila da komentariše moguće podizanje optužnice protiv nje.

Tužilac ih tereti da su od 2000. do 2003. godine od prodaje devet igrača fudbalskog kluba "Obilić" nezakonito stekle 235 miliona dinara, piše "Blic" koji navodi da je optužnica već napisana.

Nacrt optužnice u koju je "Blic" ekskluzivno imao uvid, a koji je juče najavio portparol Tužilaštva Tomo Zorić, biće predat Višem sudu u Beogradu narednih dana. Poznata folk pevačica se tereti i za nedozvoljeno posedovanje veće količine vatrenog oružja.

Ražnatovićeva je optužena da je kao direktorka kluba deo novca od prodaje igrača uzimala za sebe, dok se njena sestra tereti da je kao sekretarica kluba otvarala račune na koje su stizale pojedine uplate.

U optužnici se navodi da je od prodaje Miroslava Savića grčkom Arisu 25. januara 2000. njegov menadžer Darko Šušnjar predao Ražnatovićevoj na ruke 720.000 maraka, nakon što je uzeo svoju proviziju od 80.000.

Od prodaje Saše Vicikneza i Zorana Rankovića kineskom Šangaju marta 2000, što nije evidentirano u knjigovodstvu Oblilića, Ražnatovićevoj je isti menadžer predao na ruke 360.000 dolara, a za sebe zadržao opet deset odsto - 40.000 dolara.

Od prodaje igrača Dragana Šarca 25. maja 2000. klubu Austrija u istoimenoj zemlji uplaćeno je na račun menadžera Šušnjara 1.750.000 maraka. Sa tog računa igraču je isplaćeno 250.000 maraka, Austriji je po prethodnom dogovoru vraćeno 500.000. Zatim je, kako se navodi u tekstu optužnice, Šušnjar podigao 100.000, ostatak od 900.000 uplatio je na kiparski račun Lidije Veličković-Ocokoljić, koja je podigla novac i predala ga sestri.

Prodaja igrača Vladice Ćurčića i Seada Salahovića Alamiji iz Rusije, za 220.000 dolara, nije evidentirana u knjigovodstvu Obilića, navodi se u optužnici. Od te prodaje 120.000 dolara je uplaćeno na račun Radoslava Bebića koji je novac podigao i predao ga Lidiji Veličković, a ona svojoj sestri.

U prodaju Nikole Lazetića turskom Fenerbahčeu za šest miliona maraka 15. juna 2000. bila je uključena i Stanislava Čočorovski, kuma Željka Ražnatovića Arkana, koja je novembra ove godine okrivljena u Makedoniji za krijumčarenje pola tone kokaina.

I dok se mediji bave mogućmo optužnicom koju razmatra Tužilaštvo, Svetlana Ceca Ražnatović danas je posetila Kraljevo gde odnela humanitarnu pomoć za postradale u zemljotresu. O optužnici nije rekla ni reč:Prema navodima optužnice, od šest miliona jedan je vraćen turskom klubu, a na račun posrednice Čočorovski uplaćeno je 4.300.000 maraka. Sa njenog računa na račun Obilića je prebačeno dva miliona, a 2,3 miliona je uplaćeno na račun Lidije Veličković u Segedinu. Ražnatovićeva sestra je sa svog računa namirila ranije podignut kredit kod Komercijalne banke u iznosu od 1.260.000 maraka. Stanislava Čočorovskaje bila umešana i u prodaju Milorada Koraća i Saše Kovačevića turskom Erzurumsportu 9. avgusta 2000. Na njen račun u Turskoj uplaćeno je 750.000 maraka. Od tog transfera 100.000 je samo uplaćeno na račun Obilića.

Od prodaje Milana Obradovića moskovskoj Lokomotivi 2. jula 2001. dobijeno je tri miliona dolara, ali novac nije legao na račun Obilića. Prema navodima optužnice, 250.000 je sa privatnog računa podigao Jovan Dimitrijević, tadašnji sportski direktor Obilića, i predao ga Lidiji Veličković, dok je ostatak uplaćivan na račune brojnih privatnih preduzeća.

Svetlana Ražnatović se branila tokom istrage da je odluke o klubu do svoje smrti 15. januara 2000. donosio njen suprug Željko Ražnatović Arkan. Za oružje u kući u kojoj je Ražnatovićeva živela sedam godina pre nego što ga je policija pronašla, rekla je da joj suprug nije dozvoljavao da ulazi u te prostorije, pored bazena, a da je posle njegove smrti izgubljen ključ, pa nije znala šta se tu nalazi.

Ona je navela da joj je tek posle njegove smrti sestra rekla da ju je on zamolio da otvori račun na Kipru, jer nije mogao da putuje u inostranstvo. Lidija Veličković-Ocokoljić branila se takođe da ju je zet Ražnatović zamolio da otvori račun na Kipru, jer on nije mogao da putuje, a morao je da vrati neke dugove. Sestrama za zloupotebu službenog položaja preti kazna od dve do 12 godina zatvora,a Ražnatovićevoj za držanje oružija i još tri godine.

Svetlana Ražnatović je tokom istrage rekla da se njen suprug Željko Ražnatović Arkan konsultovao oko poslova u Obiliću sa Stanislavom Čočorovskom, koja je sada u Makedoniji okrivljena za krijumčarenje pola tone kokaina. Njena sestra Lidija Veličković branila se da je posle smrti Ražnatovića sa Stanislavom Čočorovskom preko računa u Švajcarskoj vratila njegov dug Branku Crnogorcu. Ona je u istrazi rekla da je Čočorovska bila Ražnatovićev "poslovni saradnik partner", piše "Blic".

(MONDO)

Povezano

Sve vesti