Političari olako daju obećanja

U proteklih godinu dana veb sajt Istinomer analizirao je 700 izjava oko 150 političara i drugih javnih ličnosti. Utvrđeno je da se obećanja veoma lako daju i da postoji njihova hiperprodukcija, izjavila je direktorka projekta Vukosava Crnjanski.

0
A- A A+

Ona je na konferenciji za novinare, povodom godišnjice postojanja sajta dodala da je cilj projekta i promocija pozitivnih stavova, a ne samo neispunjenih obećanja.

Izjave političara smo pratili u tri kategorije - prema istinosti, doslednosti i ispunjavanju obećanja, precizirala je Crnjanski.

Prema njenim rečima, glavni je utisak da su one teško merljive i ocenjive, ali je i činjenica da svi politčari nisu isti.

Glavni i odgvorni urednik sajta Zvonko Ninkov je izneo podatak da se, prema podacima Istinomera, od četiri obećanja ispuni samo jedno i da su, u proseku, od četiri izjave, samo tri istinite.

Ipak, postoje i odgovorni političari, rekao je Ninkov i precizirao da je jedan od njih gradonačelnik Beograda Dragan Đilas, koji ima više ispunjenih, nego neispunjenih obećanja.

Ninkov je to ilustrovao obećanjem Đilasa da će Grad dotirati isplatu plata trudnicama, što se i dogodilo.

Kao primer za neispunjeno obećanje Đilasa, on je Ninkov je podsetio da to da još nije izabrana firma koja će graditi beogradski metro.

On je kao pozitivan primer pomenuo i ministra policije Ivicu Dačića i podsetio da je ispunio obećanje i jedini utvrdio tačan datum stupanja na snagu belog Šengena, iako su sa tim "mnogi licitirali".

Ipak, Dačić je već nekoliko puta najavljivao uvođenje novih registarskih tablica, ali od toga nije bilo ništa, dodao je Ninkov.

Kao izrazito negativan primer, on je pomenuo ministra za infrastrukturu Milutima Mrkonjića, koji "sam sebe zadaje rokove, a od toga uglavnom ne bude ništa".

U svakom slučaju, ministar ekonomije Mlađan Dinkić je rekorder u obećanjima, s tim što se mora reći da neka i ispuni, rekao je Ninkov.

On je pomenuo i primer šefa diplomatije Vuka Jeremića kojeg je ocenio kao "veoma doslednog u stavovima, ali ga je "stvarnost ćesto demantovala".

(FoNet)

Povezano

Sve vesti