Asanž: Volim, volim, volim, volim žene...

Džulijan Asanž rekao je danas da se bori protiv naloga za njegovo izručenje Švedskoj, jer veruje da "tamo neće biti prirodne pravde". U intervjuu za "Tajms" kaže da nije promiskuitetan, ali da mnogo voli žene.

0
A- A A+

"Prema zakonu, ja imam određena prava i to znači da ne moram da razgovaram sa raznim tužiocima širom sveta. Švedske vlasti, u sklopu zahteva za ekstradiciju, traže da budem u pritvoru bez komunikacije i da moj advokat ne može da govori o slučaju", rekao je Asanž i dodao da pod takvim okolnostima ne može biti prirodne pravde.

Asanž je, u intervju za Bi-Bi-Si u kući u Norfolku, gde boravi poštujući stroga pravila koja mu je sud odredio nakon puštanja iz pritvora uz kauciju, ponovio da su optužbe protiv njega došle od dve žene koje su otišle u policiju po savet, a ne da ga prijave.

Prema njegovim rečima, one su se "uzrujale" kada su shvatile da su obe bile u seksualnom odnosu s njim i da postoji mogućnost polno prenosive bolesti, nakon čega su otišle u policiju po savet, "na šta su vlasti skočile i prevarile ih".

On je istakao da postoji i mogućnost da su žene namerno zloupotrebile "rupu" u švedskom zakonu prema kojoj ukoliko odu u policiju po savet, ne mogu biti optužene za lažno podnošenje prijave.

U intervjuu za londonski "Tajms" (Times) )Asanž je izjavio da će se pokušaji američkih vlasti da mu sude pod optužbom za špijunažu okrenuti protiv njih samih "kada shvate da je njihova sopstvena javnost na njegovoj strani".

Prema njegovim rečima objavljivanje tajnih američkih diplomatskih depeša nije opasno. On je odbacio i zamerke da se veći deo tog materijala sastoji od beznačajnih opaski."Sajt Vikiliks poseduje dovoljno materijala da 'uništi' šefove jedne od najvećih američkih i svetskih banaka", upozorio je Asanž mada nije imenovao te šefove.

Asanž se osvnuo na pisanje "Gardijana" (Guardian), dnevnika koji u Velikoj Britaniji eksluzivno prenosi materijale sa sajta Vikiliks zbog "selektivnog objavljivanja delova švedske optužnice" protiv njega u danima provedenim u pritvoru britanskog ekstradicionog suda.

On je istakao da mu je tada bila uskraćena komunikacija sa svetom kao i da njegovom advokatu nije bilo dozvoljeno da se obraća javnosti.

Na pitanje dnevnika "Tajms" da li je promiskuitetan, Asanž je odgovorio da nije.

"Ali, mnogo volim žene", istakao je Asanž.

"Vikiliks" danima objavljuje poverljive dokumente američke diplomatije, što je naljutilo vlade širom sveta, a naročito administraciju u Vašingtonu.

Asanž je uhapšen u Londonu na osnovu optužbi da je u Švedskoj počinio seksualna krivična dela, što on demantuje. Oslobođen je tokom prošle sedmice uz kauciju.

(agencije/MONDO)

Povezano

Sve vesti