Za “šverc” u prevozu mesečno 1.500 kazni

Kontrolori Gradskog saobraćajnog preduzeća "Beograd", koji od letos rade u pojačanom sastavu, svakog meseca napišu oko 1.500 kazni putnicima koji se voze bez karte.

0
A- A A+

Direktor tog preduzeća Radoslav Nikolić rekao je da je pojačana kontrola putnika uvedena sa ciljem da se uvede red u sistem javnog prevoza i da se obezbede bolji i redovniji prihodi prevoznicima.

"GSP je privremeno zaposlilo 300 kontrolora, koji zajedno sa 160 stalnih radnika, svakoga dana kontrolišu putnike u vozilima gradskog prevoza", dodao je on.

Građani su u početku imali oštar stav prema njima, ali vremenom su se navikli da "ljudi u žutim prslucima" samo rade svoj posao i smanjen je broj konflikata između putnika i kontrolora, kazao je Nikolić.

On je istakao da je od momenta uvođenja pojačane kontrole, prodaja karata i markica porasla za oko 13 odsto, čime su povećani prihodi prevoznika, dodajući da se broj kazni smanjio skoro četiri puta.

Cilj GSP-a je da javni prevoz u Beogradu funkcioniše kao u drugim evropskim metropolama, gde se manje od 10 odsto putnika vozi bez karte, zaključio je Nikolić.

Gradsko saobraćajno preduzeće "Beograd" uvešće tokom sledeće godine novi sistem prodaje i naplate karta sa uređajima za praćenje u svim vozilima da bi se povećala bezbednost putnika i vozača.

Pripreme za novi sistam počeće 15. januara, kada će se postavljati instalacije u vozila javnog prevoza, a za leto je planirana probna prodaja karata, rekao je Nikolić.

On je objasnio da će se prodavati dve vrste karta - personalizovane, kao zamena za sadašnje markice, koje će se kupovati na lično ime korisnika javnog prevoza i čekirati prilikom ulaska u vozilo, i nepersonalizovane karte za jednokratnu upotebu.

Nikolić je napomenuo da ceo softver za mrežu prodaje i tarifiranje karata još nije utvrđen do detalja.

“Biće potebno vreme da edukujemo građane kako da koriste novi sistem prevoza, pa zato od proleća planiramo intenzivnu medijsku kampanju”, rekao je on, dodajući da će taj sistem rasteretiti javni prevoz tokom dana i povećati prihode prevoznika.

Druga novina su uređaji za praćenje vozila, koji će, kako je rekao, povećati sigurnost vozača na radnom mestu, ali i bezbednost putnika.

“Tokom ove godine registrovano je 48 napada na vozače i oko 140 napada na vozila, pa se nadamo da ćemo uz pomoć GPRS uređaja i edukacije zaposlenih smanjiti tu crnu statistiku”, kazao je Nikolić.

On je najavio da će u maju 2011. godine stići novi tramvaji, uz koje će posle upravo završene nabavke trolejbusa, vozni park GSP biti znatno obogaćen.

Inače, gradskom prevozniku odobreno je da od 1. januara poveća cene usluga za 20 odsto.

(Tanjug/MONDO)

Povezano

Sve vesti