Zbog Zavale pola Budve u zatvoru

Desetak najviših funkcionera Budve, među kojima su gradonačelnik, ali i brat Svetozara Marovića, privedeni su jutros na ispitivanje.

0
A- A A+

Gradonačelnik Budve Rajko Kuljača, potpredsednik opštine Dragan Marović, narodni poslanik vladajuće Demokratske partije Socijalista (DPS) Đorđije Pinjatić privedeni su jutros u Specijalno tužilaštvo za organizovani kriminal u Podgorici.

Potvrdu te informacije nije bilo moguće dobiti u policiji, čije specijalne snage obezbeđuju zgradu tužilaštva u centru Podgorice.

Prema saznanjima Bete, privođenje Kuljače i Marovića naložilo je Specijalno tužilašto u okviru istrage nezakonitosti u slučaju nelegalne gradnje na rtu Zavala kod Budve.

Tu istragu je krivičnom prijavom inicirala nevladina organizacija (NVO) Mreža sa afirmaciju nevladinog sekotra MANS.

Na zahtev Vrhovnog državnog tužioca Crne Gore Ranke Čarapić za danas je zakazana hitna sednica administrativnog odbora crnogorske skupštine na kojoj će se razmotriti tužiočev zahtev za skidanje imuniteta Pinjatiću.

Sednica odbora je zakazana za 16 sati, a član tog odbora iz Pokreta za promene (PZP) Koča Pavlović kazao je agenciji Beta da pretpostavlja da je reč o istrazi u vezi sa slučajem nelegalne gradnje na rtu Zavala kod Budve.

Policija još ćuti, a portparol crnogorske Uprave policije Tamara Ralević je Tanjugu rekla da se saopštenje povodom ovog hapšenja može očekivati u popodnevnim satima.

Političke stranke u Crnoj Gori podržale su akciju policije.

Predstavnik vladajuće Socijaldemokratske partije Crne Gore Borislav Banović ocenio je da je privođenje budvanskih funkcionera deo procesa jačanja pravne države i vladavine prava u Crnoj Gori.

Predsednik opozicionog Pokreta za promjene Nebojša Medojević i lider Nove srpske demokratije Andrija Mandić su izneli stav da su u Budvi uhapšene "sitne ribe", ali da istraga, ako bude dosledna, može dovesti do "krupnih riba".

Crnogorski premijer u ostavci Milo Đukanović nije želeo da komentariše hapšenja budvanskih funkcionera.

Đukanović je novinarima posle konsultacija s predsednikom države Filipom Vujanovićem oko novog mandatara kazao da je upoznat s hapšenjima, ali da ne želi da komentariše ono što je u nadležnosti drugih državnih organa.

Lider opozicione Socijalističke narodne partije Srđan Milić je rekao da državni organi treba da rade svoj posao.

"SNP neće komentarisati nešto što je vezano za dešavanja kojih će Crna Gora očigledno biti puna u narednom periodu", rekao je Milić novinarima u Vili Gorica, nakon konsultacija s Vujanovićem.

Milić je ukazao da "nema mesta euforiji" i da za sve važi princip nevinosti dok se ne dokaže za koja se dela optužuju. "Pustimo ljude da čuvaju svoj integritet na način kako to treba da rade i da svako nosi svoj krst za života."

Slučaj Zavala ili crnogorski Skadar na Bojani

Zavala je rt nadomak najpoznatijeg crnogorskog letovališta na kojem je započeta, ali nikad završena gradnja luksuznog turističkog kompleksa.

Aprila 2007, prodat je zapadni deo rta Zavala, koji deli Slovensku od Bečićke plaže, za 25 miliona evra.

Cena od šest miliona evra po hektaru je u trenutku opšte pomame Rusa za zemljište u Crnoj Gori postigla apsolutni rekord.

Početkom 2008, Rusi - firma Miraks grupa - počeli su izgradnju na svom delu zemljišta na Zavali - izgradnjom luksuznih vila.

Ubrzo se ispostavilo da je partner Miraksa u Zavala investu - firmi koja gradi Zavalu - firma koja je u vlasništvu Svetozara Marovića, te da nemaju ni građevinsku dozvolu.

Naime, više od od 40.000 hiljada kvadratnih metara na rtu Zavala je uknjiženo na kompaniju Zavala invest DOO iz Budve čiji su osnivači nekoliko ruskih državljana, kompanija Svetozara Marovića Moninvest i crnogorsko-ruska kompanija Slav-in, čiji osnivač je kompanija Miraks Balkan DOO iz Podgorice.

Mreža za afirmaciju nevladinog sektora (MANS) je već 3. aprila 2008. podnela krivičnu prijavu protiv braće Marović i Vječeslava Lejbmana, ovlašćenog zastupnika i izvršnog direktora DOO Miraks Balkan, kćerke kompanije DOO Miraks grupe iz Moskve.

Po lokalnom Nacrtu prostornog plana, zemljište na rtu Zavala - koja je vlasništvo opštine - označeno je kao "gradske šume i parkovi", čime je sporno za izgradnju.

Uprkos tome, otpočeta je gradnja kompleksa luksuznih stanova i vila za tržište ne samo na delu u vlasništvu Marovića, već i na drugom - koji je u vlasništvu grada Budve, a istovremeno je objavljena njihova prodaja po ceni od 6.000 evra za kvadrat.

Na upozorenja MANS-a na astronomske zarade koje će imati firme i vlasnici zemljišta do danas u Crnoj Gori niko nije reagovao.

MANS je prijavu protiv Svetozara Marovića podneo zbog osnovane sumnje da je počinio krivično delo protivzakonitog posredovanja i lažnog predstavljanja, a u nameri da sebi i povezanim licima obezbedi korist.

Protiv njegovog brata, Dragana Marovića - koji je tada bio na funkciji sekretara za investicije budvanske opštine - prijava je podneta zbog osnovane sumnje da je kršenjem zakona ili drugih propisa i ignorisanjem resornog ministarstva, odnosno propuštanjem dužnosti nadzora omogućio nezakonitu izgradnju niza objekata.

Reč je, kako se navodi, o objektima koje gradi firma Dragana Marovića na zemljištu čiji je vlasnik njegov brat Svetozar.

Prvi inspekcijski pregled terena na Zavali izvršen je početkom januara 2008, kada je konstatovano da je investitor Zavala-invest pristupio raščišćavanju terena i počeo zidarske radove na dva objekta uprkos tome što nema grđevinsku dozvolu.

Tada je nastavak radova zabranjen, a investitor kažnjen mandatnom kaznom od 220 evra.

Uprkos zabrani, investitor je nastavio gradnju pa su inspekcijske službe početkom marta 2008. godine zapečatile objekat. Ni to, međutim, nije sprečilo investitora da radove nastavi.

U međuvremenu, Miraks je bankrotirao, a radovi na Zavali su obustavljeni.

Direktor bankrotirane ruske firme Vječeslav Lejbman je - osim sa finansiranjem projekta - naišao i na druge probleme: bio je prinuđen da krajem prošle godine potraži policijsku zaštitu jer mu je Cetinjanin Duško Glendža pretio ubistvom!

Glendža je, inače, vlasnik građevinskog preduzeća koje je bilo angažovano na Zavali i kome, kako se tvrdi, Miraks duguje značajnu sumu novca.

Nakon godina divlje gradnje bagere ruskog Miraksa, koji je bio važan partner opštine Budva i sponzor mnogih manifestacija, zaustavio je bankrot.

Pojedini mediji su primetili da nakon gaženja svih crnogorskih zakona, doduše, uz podršku lokalnih i republičkih moćnika, sada u Miraksu tvrde da je gradnja stanova na Zavali zaustavljena jer čekaju dozvole nadležnih.

I dok Lejbman tvrdi da Miraks više ne želi da se igra sa crnogorskim zakonima, istina je da je gradnja zaustavljena prošlog proleća zbog nedostatka para i ogromnih dugova.

Izgradnjom Zavale uništena je jedna od najlepših laguna na crnogorskoj obali, uništena je pešačka staza od Budve do Bečića i uzurpiran je lokalni put, a da, do sada, niko od lokalnih i državnih funkcionera nije podigao glas.

Upitan nedavno o tom slučaju, Marović je u Podgorici rekao da je "ne želeći da požuruje nadležne", on više puta pozivao da se to pitanje reši.

"Kada to dođe na red onda će oni reći da li sam kriv ili ne. Ja znam da sam u svemu tome čist", rekao je Marović.

(agencije/MONDO)

Povezano

Sve vesti