Opljačkano u ratu ostavljaju na pragu crkve

Zadarski paroh, protojerej-stavrofor Petar Jovanović, našao je pred vratima crkve Svetog Ilije tri ikone i o tome informisao policiju.

0
A- A A+

"I ranije sam pred vratima crkve pronalazio ikone, razne sakralne predmete i vredne knjige", rekao je paroh novinarima i dodao da su ovaj put, prekjuče, vraćene ikone Hrista, Bogorodice i Svetog Vasilija Ostroškog.

"Najčešće su to umetnine ukradene iz crkava na zadarskom području, a pretpostavljam da ih vraćaju baš oni koji su ih i ukrali", rekao je Jovanović koji je pre dve godine policiji prijavio i krađu ikone Svetog Nikole sa zida crkve Svetog Ilije, koja do danas nije vraćena.

Nisu vraćene ni tri velike ikone na srebrnom limu ukradene još tokom rata kad su vrata crkve bila stalno otvorena, dok je dve manje ikone Interpol našao u Trstu pre dve godine, posle čega su vraćene.

Jovanović nije nagađao o motivu vraćanja slika, ali se nada da se radi o griži savesti, jer je reč o sakralnoj umetnini, a ne nemogućnost nalaženja kupca, jer je prodaja, uglavnom, motiv krađe takvih predmeta.

Jovanović je pre osam godina pred vratima crkve našao čak 36 manjih ikona izrađenih na srebrnom limu. Dogodilo se i da mu je prišla jedna žena i vratila vrednu, vekovnu knjigu, rekavši mu da ju je samo čuvala.

Paroh je rekao da takve knjige imaju vrednost, kako kulturnu tako i materijalnu, jer su kolekcionari ponekad spremni za njih da izdvoje velike pare, dodajući da mu nije jasno ko je i zašto tokom rata iz crkve ukrao knjige rođenih, umrlih, krštenih i venčanih jer one nemaju materijalnu vrednost.

Nedostatak knjiga Jovanoviću predstavlja veliki problem u situacijama kad vernici zatraže neki od tih dokumenata, pa se nada da će jednog dana i te knjige naći, pa makar i pred vratima crkve.

Zadarska policija nije komentarisala vraćanje ikona, već će to učiniti kad ih pregledaju stručnjaci.

Zdarski paroh nije jedini kome vraćaju crkvene predmete. I vinkovački paroh Predrag Azap je pre nekoliko godina za rundu pića dobio veliki krst s tornja tamošnje srušene crkve koji je nestao u ratu, a pre pet godina jedan meštanin Mikanovaca vratio mu je tri zvona koja su kasnije postavljana na ponovo sagrađenu crkvu.

Ikonostas, ikone i jevanđelja iz 18. veka ipak mu nisu vraćeni.

(Tanjug)

Povezano

Sve vesti