Pavličić: Izgradnja Žeželjevog mosta 2011.

Gradonačelnik Novog Sada Igor Pavličić izjavio je juče da će u prvoj polovini 2011. početi izgradnja drumsko-železničkog Žeželjevog mosta, preko Dunava u Novom Sadu.

0
A- A A+

Pavličić je na zasedanju Skupštine Novog Sada rekao da će iz gradskog budžeta za izgradnju mosta biti izdvojeno oko 300 miliona dinara (oko 2,8 miliona evra).

Ranije je najavljeno da će izgradnja mosta koštati oko 60 miliona evra, od čega je Evropska unija izdvojila 30 miliona, a u izgradnji će svojim sredstvima učestvovati i Vlada Vojvodine.

Žeželjev most u Novom Sadu srušio je NATO tokom bombardovanja Srbije 1999. godine. Tada su srušena i ostala dva gradska mosta preko Dunava, koji su u međuvremenu izgrađeni.

Žeželjev most će biti drumsko-železnički, nakon čega će biti uklonjen sadašnji privremeni most, koji je podignut proleća 2000. godine.

Taj privremeni most usporava železnički i drumski saobraćaj, a pravi probleme i većim brodovima, koji ne mogu da prođu ispod njega kada je vodostaj Dunava visok.

Gradski parlament usvojio je budžet za 2011. godinu od oko 20 milijardi dinara, što je 9,5 odsto više od ovogodišnjeg budžeta.

Pavličić je rekao da je budžet razvojni i najavio da će biti nastavljene velike investicije.

Među te investicije gradonačelnik je ubrojao završetak izgradnje Bulevara Evrope, rekonstrukciju kanalizacione mreže u gradu i u prigradskim naseljima, i završetak radova na Keju uz Dunav.

Pavličić je još rekao da je u novom gradskom budžetu više novca opredeljeno za kulturu, obrazovanje i socijalne namene.

(Beta)

Povezano

Sve vesti