ANKETA: Novi horoskop i kriza identiteta

Identitet je dragocen, pa ako neko stavlja na probu naša uverenja, to deluje zastrašujuće i izaziva potrebu da se na neki način odbranimo, pa makar se radilo i o horoskopu.

39
A- A A+

Teorija o potrebi uvođenja još jednog horoskopskog znaka izazvala je različite reakcije, od "baš me briga" stava onih koji horoskop ne čitaju ni iz zabave, preko "šta sve neće izmisliti" onih koji bace pogled na "prognozu" za taj dan kad se sete, do "iju, pa celog života sam... , kako ću sad da budem... kad imam sve osobine..." (dopišite sami) i "ti ćeš da mi kažeš" vernih čitalaca rubrike Horoskop u dnevnim novinama.

Identitet je dragocen, pa ako neko stavlja na probu naša uverenja, to deluje zastrašujuće i izaziva potrebu da se na neki način odbranimo, pa makar se radilo i o horoskopu. Na vest o "pomeranju" horoskopskih znakova zbog uvođenja novog, Zmijonoše, neki su samo odmahnuli rukom, ali je bilo i onih koji su počeli da preispituju svoje navike, osobine pa čak i odnos sa partnerom. A neki su doživeli i prosvetljenje "konačno" shvativši zašto im horoskop nikada u životu ništa nije "pogodio" - zato što su celog veka čitali "pogrešan" znak.

Ipak, iako ima neke logike u teoriji o neophodnosti još jednog znaka, ima i onih koji argumentovano odbacuju tu tezu. Evo šta kažu zastupnici "konzervativnog" pristupa i pristalice teorije o 12 horoskopskih znakova.

Astrolozi podsećaju da priča o Zmijonoši, odnosno uvođenju novog horoskopskog znaka, već vekovima s vremena na vreme "štrecne" ljude, a one koji veruju u horoskop i ozbiljno uplaši, ali da nema razloga za brigu.

Stručnjaci za ovu temu kažu da se ovo "pomeranje" znakova ne odnosi na zapadnjačku astrološku tradiciju.

"Astrologija koja se proučava na Zapadu oslanja se na tropski zodijak, a on podrazumeva fiksni sistem koji se nikada ne menja", kaže za BBC Rasel Grant, poznati britanski astrolog.

Tropski zodijak zasniva se na položaju Zemlje na njenoj putanji oko Sunca, a znaci se određuju u odnosu na prolećnu ravnodnevicu. Tropski zodijak vezan je za godišnja doba, tako da je početak proleća i početak znaka Ovna.

Istočnjačka, vedska astrologija, sa druge strane, koristi zodijak zasnovan na sazvežđima, koji je promenljiv i na koji utiče rotacija Zemlje. Ali, o tome neka brinu Istočnjaci.

Ipak, iako izgleda nemamo razloga za brigu, prosto je neverovatno da je i samo nagoveštaj promene sistema na koji smo navikli mogao da izazove takvu pometnju da na Facebooku preko noći osvanu grupe poput "Ne želim da promenim horoskopski znak" ili "Vratite nam horoskop", a Twitter bude preplavljen porukama na ovu temu.

Ali, kad bolje razmislite, jedini koji bi imali ozbiljnih razloga za zabrinutost ako bi se promenio sistem horoskopskih znakova su oni koji imaju istetoviran svoj "stari" znak, zar ne?(MONDO)
Sve vesti