Prošetajte dete do škole, možda ostane

Četiri sindikata u prosveti nastavljaju sutra štrajk, pa u nekim školama neće biti nastave a negde je skraćena na pola sata. Sindikalisti kažu da tamo gde je štrajk potpun, deca ne treba da dolaze, Ministarstvo kaže da treba.

0
A- A A+

Prema izjavama čelnika četiri sindikata obrazovanja koji su organizovali protest, očekuje se da više od 1.400 škola bude u štrajku - oko 1.000 škola članica tri ujedinjena sindikata i oko 400 škola učlanjenih u Sindikat obrazovanja Srbije (SOS), koji za sada nastupa samostalno.

Predsednik Unije sindikata prosvetnih radnika Srbije (USPRS) Leonardo Erdelji rekao je Tanjugu da su đaci obavešteni o štrajku i ponovio da ne moraju da dolaze u školu ako su njihovi nastavnici u potpunoj obustavi rada.

Erdelji je istakao da je taj sindikat dobio pismo podrške od Međunarodne Internacionale obrazovanja, u kojem se, kako je rekao, konstatuje da država mora više da ulaže u obrazovanje.

Zahteve za isplate jubilarnih nagrada i otpremnina vlada prihvata, ali je povećanje plate za 24,5 odsto premijer Mirko Cvetković ocenio neprihvatljivim i nerealnim, napominjujući da Vlada neće činiti ustupke na račun ekonomske stabilnosti zemlje.

Cvetković je dodao da zahtev prosvetara za dodatnih 20 milijardi dinara lančano vodi dodatnim izdvajanjima za ostale segmente javnog sektora i neminovan rast penzija, a to znači skok inflacije i kursa evra.

Iz Ministarstva prosvete podsećaju da deca treba da dođu u školu i apeluju na direktore i štrajkačke odbore da ne sprečavaju ulazak dece u školu, bez obzira na odluku o štrajku.

Posebnim kolektivnnim ugovorom predviđeno je da pri organizovanju i sprovođenju štrajka sindikat mora voditi računa o ostvarivanju Ustavom zagarantovanih prava na obrazovanje, kao i da se štrajkom ne sme ugroziti pravo na život, zdravlje i ličnu sigurnost, upozoravaju iz Ministarstva prosvete.

Ministarstvo je podsetilo da je po zakonu dozvoljen samo jedan vid štrajka uz obezbeđivanje minimuma procesa rada, dok je sve ostalo van zakona i zamolilo prosvetne radnike da ne vraćaju decu iz škola.

"Zakon o radu reguliše pravo zaposlenih na štrajk, ali je suština da štrajk ne sme da ugrozi bit obavljanja delatnosti u kojoj rade oni koji štrajkuju", ukazuje advokat Sava Anđelković, dodajući da "u slučaju potpune obustave nastave, oni koji su u štrajku, prema važećem zakonodavstvu, nemaju pravo na puna primanja".

Prvog dana štrajka, u petak, 28. januara, prema podacima sindikata, učionice su bile prazne u 645 škola, dok je u 511 obrazovnih ustanova nastava bila skraćena.

Podaci Ministarstva prosvete su drugačiji i govore da je u petak 440 škola potpuno obustavilo rad, a da je 637 njih bilo u zakonskoj obustavi rada.

U aktuelnom štrajku sindikati u oblasti obrazovanja ne nastupaju jedinstveno.

Od četiri reprezentativne sindikalne organizacije, tri sindikata su se ujedinila (USPRS, Sindikat radnika u prosveti Srbije i Sindikat "Nezavisnost") u zahtevu da se za prosvetu obezbedi dodatnih oko 20 milijardi dinara.

Ta sredstva bi bila utrošena za korekciju osnovice i koeficijenata za obračun i isplatu plata za socijalni program, tehnološki višak, racionalizaciju, bolje uslove rada i za isplatu jubilarnih nagrada i otpremnina.

Četvrti sindikat, SOS, nastupa odvojeno i traži dodatne 4,3 milijarde dinara za korekciju koeficijenata od aprilske i oktobarske plate za po pet odsto linearno, kao i isplatu zaostalih jubilarnih nagrada.

Sindikati prosvete očekuju da će naredne sedmice biti nastavljeni pregovori sa Vladom Srbije.

(Tanjug)

Povezano

Sve vesti