Ponekad se isplati biti pošten nalazač

Milanko Obućina, koji je nedavno vratio novčanik sa 4.200 evra, dobio je od države kućne aparate u vrednosti od 100.000 dinara, a uskoro stiže i penzija.

0
A- A A+

Ministar rada i socijalne politike Rasim Ljajić uručio je danas nekoliko neophodnih kućnih aparata, u vrednosti od 100.000 dinara, poštenom nalazaču novčanika Milanku Obućini iz Sjenice i najavio da će mu sledeće nedelje biti gotovo i rešenje o ostvarivanju prava na invalidsku penziju.

Obućina (58) je javnosti postao poznat kada je pre nekoliko dana pronašao na ulici novčanik pun novca koji je bez razmišljanja odmah predao policiji, iako živi siromašno hraneći svoju porodicu u narodnoj kuhinji.

U novčaniku je, prema policijskom zapisniku, bilo 4.200 evra, 100 dolara i 20 bosanskih maraka, koje Milanko nije ni prebrojao jer ga nije zanimalo koliko novca ima.

Ljajić je s gradonačelnikom Beograda Draganom Đilasom pokrenuo akciju pomoći porodici Obućina, koja će se, kako je najavio, obavljati u nekoliko pravaca.

"Danas smo mu uručili pomoć u osnovnim kućnim aparatima, a u toku je završna faza ubrzanog procesa dobijanja invalidske penzije za Milanka. Nedostaju samo još neka dokumenta koja će on dostaviti narednih dana", rekao je Ljajić novinarima.

Ministar je ukazao da će nastaviti da pomaže porodicu Obućina zbog afirmacije vrednosti koje je Milanko pokazao, ističući da je njegov gest vredan poštovanja, "jer je dokaz da sve vrednosti nisu izgubljene uprkos teškim vremenima u kojima se živi".

"Njegov (Obućinin) gest je dokaz da su moral, poštovanje i dobri komšijski odnosi nešto što je ovde tradicija i što Milanko na najbolji način pokazuje", rekao je Ljajić.

Obućina je srčani bolesnik, a terapiju je često do sada preskakao, jer nije imao novca za lekove, a često ni za hleb.

Čelnici lokalne samouprave u Sjenici uručili su mu prošle nedelje jednokratnu novčanu pomoć u visini prosečne mesečne zarade, kao skromnu nagradu za poštenje.

(Tanjug)
Sve vesti