Čime to leti Vladimir Vladimirovič?

Ruski premijer Vladimir Putin u posete ide vrhunski opremljenim avionom "iljušin-96" i oklopnim automobilom "zil", a dan gostovanja košta oko 1,2 miliona dolara.

1
A- A A+

Cifru je priocenio ruski informativni portal Newsru.com, uzimajući u obzir troškove obezbeđenja koje prati Putina i druge prateće troškove.

Avion "iljušin-96" pripada inače Specijalnom avio-parku Kremlja, koji opslužuje ruskog predsednika i predsednika ruske vlade.

Prema pisanju iz januara 2007. godine, Putinov "il-96" košta približno 40 miliona dolara, a značajan deo otpada na dekoraciju orahovim drvetom.

Putin je, piše taj medij, neko vreme leteo avionom "il-96-300", koji je "nasledio" od prvog predsednika Rusije Borisa Jeljcina, a 2001. godine naručio je novi avion, opremljen najnovijim sistemima veze, telekomunikacije i navigacije, sa unutrašnjošću sređenom kao radni kabinet i sa savremenim kompjuterima.

U Putinovom avionu su, kako se tvrdi, tri bara, manji radni kabinet od oko devet kvadratnih metara i veća soba za odmor sa dva kreveta.

Pre četiri godine fotografije unutrašnjosti predsedničkog "iljušina" dospele su na Internet a avio-inženjeri fabrike u Voronježu "prepoznali su" da je to avion napravljen 1996. godine za Jeljcina, za koji su svojevremeno govorili da je tehničko čudo.

Posle "modernizacije" unutrašnjost Jeljcinovog aviona imala je dva nivoa, dve spavaće sobe, kupatilo, salu za sednice, sobu za odmor i čak sobu za reanimaciju.

Putnički avion "il-96-300" namenjen je za letove na udaljenosti do 11.000 kilometara, može da prevozi do 300 putnika i do 40 tona tovara.

Ukupna vrednost najskuplje ruske letelice-širokotrupnog aviona "il-96-300" iznosi 300 miliona dolara.

Prema podacima iz januara ove godine, u sastavu Specijalnog avio-parka za prevoz ruskog predsednika i premijera Dmitrija Medvedeva i Putina opremljena su dva aviona "tupoljev-134a-3", dva "tu-154m", dva "iljušina-96-300", dva "il-62" i dva "tu-214".

Pri tome, newsru.com, osobe iz pratnje do mesta na koje se leti, voze se avionima istog tipa (jednostavnijeg interijera) kojim leti i "VIP-putnik".

Izbor modela, kako je zamišljeno, zavisi od daljine letenja i broja lica u pratnji, pa za ruski Daleki istok visoki činovnici koji imaju pravo na upotrebu letelica koriste "il-62", ako je potrebno odleteti u Habarovsk, na primer, koriste "il-96" ili "tu-154", dok se za središnje oblasti Rusije najčešće koriste "tu-154" i "tu-134".

Specijalno opremljene "tu-154" i "tu-134" uglavnom koristi Putin, dok Medvedev u inostranstvo putuje jedinstvenim "avionom broj 1" - "iljušinom 96-300", piše ruski informativni portal.

(Tanjug)

Povezano

Sve vesti