Ubice iz Srbije glavni egzekutori u Kejptaunu

Četvorica Srba, koji su navodno plaćeni da po dobijenom spisku likvidiraju suparnike jednog mafijaškog bosa, trenutno su glavna tema medija u Kejptaunu.

0
A- A A+

Mediji u Kejptaunu ovih dana opširno pišu o ratu u južnoafričkom podzemlju, ubistvu mafijaškog vođe Sirila Bika i potrazi za češkim kriminalcem Radovanom Krejcirom, prenosi "Blic"

U obračunu koji potresa Južnu Afriku, jedan Srbin je ranjen, a policija traga za trojicom naših državljana za koje se navodi da su plaćene ubice sa spiskom za odstrel.

"Srbin Saša Kovačević, koji je radio kao telohranitelj mafijaškog vođe Sirila Bika, teško je ranjen u ponedeljak kada su ubice s motocikla ispalili hice iz automatskog oružja u BMW X5.

Bika koji je bio u vozilu preminuo je odmah, pre dolaska policije, dok je Kovačević koji je vozio BMW sa povredama prebačen u bolnicu", objavio je list "Medija 24".

Napad se, prema navodima ovog lista, dogodio u 17 sati, u momentu kada su njih dvojica izlazila iz Bikine kuće.

Napadač koji je naoružan sedeo iza vozača motocikla ispalio je hice iz automatskog oružja, da bi zatim obojica, "pod punim gasom", pobegli.

Istražujući zločin, mediji u Kejptaunu su otkrili da se Bika, inače šef bande poznate po nazivu "Seksi momci", pre dve nedelje u jednom restoranu sreo sa šefom ozloglašene američke bande.

Susret je organozvan zbog sukoba koji je nastao oko teritorije u poslovnom delu grada, koju je Bika držao pod svojom kontrolom.

Bika je radio sa kompanijama za obezbeđenje i rukovodio "izbacivačima", i na taj način je pod kontrolom držao klubove, ali je i reketirao u poslovnom delu Kejptauna.

List "Medija 24" navodi da su u poslednje vreme Amerikanci pokušavali da se ubace u svaku zonu gde je postojala zabava, jer je pogodna za rasturanje droge, pa je tako i došlo do rata za teritoriju, čija je žrtva ubijeni Bika.

Inače, poznato je da se Bikino ime navodi i u istrazi koju tamošnja policija vodi protiv Čeha Radovana Krejcira, koji u Johanesburgu pod kontrolom drži veliku kriminalnu grupu i za kojim je raspisana poternica zbog bekstva.

Policija je pretresla Krejcirovu kuću i u njoj pronašla spisak imena osoba za odstrel, a na tom spisku je i ime Sirila Bika, koji je i ubijen dan pre pretresa", navodi list.

Ono što je za nas najzanimljivije, to je izjava neimanovanog učesnika istrage datog novinarima, da se veruje da su za ubistva angažovana trojica Srba, plaćenika.

"Trojica Srba su došla u Južnu Afriku da likvidiraju osobe koje su na spisku za odstrel", navodi izvor lista, ali ne dajući druge detalje o eventualnom identitetu osumnjičenih državljana Srbije, vremenu njihovog dolaska u Južnu Afriku i trenutnoj lokaciji.

U našoj policiji navode da ni o ranjavanju našeg državljanina, niti o eventualnim plaćenim ubicama iz Srbije nisu dobili nijednu informaciju.

Oni, ipak, ne isključuju mogućnost te vrste angažovanja naših kriminalaca u inostranstvu, pogotovo u Južnoj Africi, koja je na narko putu od Kolumbije ka Evropi.

"U Južnoj Africi naši kriminalci imaju svoje baze, odatle organizuju posao i skrivaju se od poternica. Tu nisu samo narko kuriri, već i opasni članovi podzemlja, koji su vrlo sposobni na obaraču i koji za novac ne biraju ni posao, niti gazdu", kaže izvor "Blica" u MUP-u.

On navodi i da je cela narko ruta zanimljiva za srpske plaćenike. U maju prošle godine trojica naših državljana ubijeni su u obračunu narko bandi, nedaleko od mesta San Ramon, na istoku Bolivije.

Srbi Bojan Bakula, Saša Turšinović i Predrag Sefko bili su telohranitelji bolivijskog narko bosa Vilijama Rozalesa Suaresa, za čiju glavu je suprotstavljeni kartel iz Kolumbije raspisao nagradu od milion diolara.

Za njihov posao javnost i njihove porodice saznali su tek pošto su ubijeni, podseća "Blic".

(MONDO)
Sve vesti