Presudu Gotovini moguće je oboriti?

Advokati, u Hagu osuđenih, generala Gotovine i Markača najavili su žalbe a generali će još najmanje dve godine provesti u pritvoru u Ševeningenu. Američki profesor prava i savetnik Vlade kaže da će se presuda može samo ublažiti.

0
A- A A+

Markačev advokat Goran Mikuličić izjavio je da sledi žalbena procedura koja će trajati oko dve godine, što je najkraći rok u kojem bi se mogle doneti odluke po žalbama na presudu.

Pošto prouči presudu, Mikuličić će, kako je rekao, najaviti podnošenje žalbe.

"Iako je još prerano govoriti o tome, činjenica je da presuda, po kojoj su dvojica optuženi, a jedan (Ivan Čermak) oslobođen prema istoj optužnici, ima neke falinke. Ali, moramo proučiti presudu, pa ćemo onda više reći", rekao je Mikuličić HTV-u.

Mikuličić je RTL-u rekao da je "Markač vrlo dobro podneo presudu, vrlo disciplinovano i ponosno i nije pokazivao preterane emocije".

U komentaru na najavu hrvatske vlade da će tražiti status prijatelja Haškog suda (amici curiae), rekao je da je svaka pomoć dobro došla.

"Ovo je horor presuda, presuda koja nema nikakve veze ni s pravom ni s pravdom", dodao je.

Gotovinin advokat Luka Mišetić rekao je da je haški sudija Alfons Ori već izrekao "tri ili četiri presude koje je apelaciono veće poništilo".

"I pored njegovih dosadašnjih čudnih osuda, verovali smo da će doneti presudu isključivo na osnovu činjenica i zakona, ali to se nije dogodilo", rekao je Mišetić koga, kako je naveo, ohrabruje činjenica da su Orijeve presude u potpunosti ili delimično poništene pred apelacionim većem.

"Vidi se da postoji problem s njegovim presudama kad ih apelaciono veće poništava. Već smo jednom uspeli poništiti njegovu odluku, očekujemo da ćemo to opet učiniti pred apelacionim većem", rekao je Mišetić za HTV.

Drugi Gotovinin advokat Gregori Kiho ocenio je da je neobično što nije prihvaćen ni jedan argument obrane.

"Pravo i pravda su, zajedno s hrvatskim guskama, odlutali u maglu", rekao je Zvonimir Hodak koji je kao prvi hrvatski advokat u Hagu branio bosanskog Hrvata Tihomira Blaškića.

"Ova presuda ostaviće trajne posledice na Hrvatsku, hrvatski narod i akcije 'Bljesak' i 'Oluja' koje su bile sasvim legitimne", rekao je Hodak za Indeks. hr.

Hodak je sudiji prigovorio što je sve vreme citirao svedoke optužbe i govorio šta je optužba nudila.

"Ni jednom rečju nije pomenuo svedoke odbrane, niti šta je nudila odbrana. To pokazuje da je Ori unapred u glavi imao presudu i samo je danas objavio", rekao je Hodak.

Može se očekivati i da će se haško tužilaštvo žaliti i na oslobađajuću presudu Ivanu Čermaku, piše Večernji.hr.

Ta žalba njega neće vratiti u pritvor, dodaje, kao što ni žalbe na osuđujuću presudu za Gotovinu i Markača ne mogu značiti šansu za eventualno privremeno puštanje na slobodu jer su im izrečene previsoke kazne.

Presudom je prihvaćena teza o postojanju udruženog zločinačkog poduhvata i to je veoma teška stvar za Hrvatsku, ocenio je Mirjam Damaška, profesor prava na američkom univerzitetu Jel i savetnik hrvatske vlade za odnose s međunarodnim sudovima.

On rekao da su presude generalima Gotovini i Markaču gore nego što je očekivao.

Govoreći o izgledima žalbi Gotovine i Markača na presudu, on je ocenio da postoji mogućnost ublažavanja kazne, kao i u slučaju Tihomira Blaškića, ako usledi dobar "angažman vlade i žalba se dobro napiše".

"Nepravosnažna presuda za udruženi zločinački poduhvat neće nužno otežati položaj Hrvatske kod tužbe za genocid pred Međunarodnim sudom pravde u Hagu i protivtužbe Srbije protiv Hrvatske", smatra Damaška.

"Udruženi zločinački poduhvat za koji su osuđeni, odnosi se na etničko čišćenje, što je zločin protiv čovečnosti, a ne genocid", rekao je Damaška, dodajući da pravni zastupnici Srbije pred sudom mogu reći: "To su činjenice, a mi ćemo nastojati da dokažemo da je postojala i genocidna namera".

Napomenuvši da bi najpre morao videti presudu, Damaška je rekao da misli da postoji mogućnost ublažavanja kazne u žalbenom postupku, ako se dokažu neke olakšavajuće okolnosti koje sada nisu prihvaćene.

"Slabiji su izgledi da se u žalbenom postupku sruši krivica za udruženi zločinački poduhvat, jer je nasuprot brionskom transkriptu teško dokazivati nepostojanje zajedničkog plana", rekao je Damaška.

(MONDO)

Povezano

Sve vesti