Švarceneger: Evropo, vratiću se!

Holivudska zvezda, šampion u bodi-bildingu, guverner Kalifornije želi da postane predsednik Evropske unije kad već ne može SAD-a.

0
A- A A+

Arnold Švarceneger (63), koji se uspešno oprobao kao bodi-bilder, holivudska zvezda i guverner Kalifornije, mogao bi da se zainteresuje i za nov posao - funkciju predsednika Evropske unije, izveštavaju američki mediji.

Pošto više ne može da bude guverner Kalifornije, jer je ispunio oba dopuštena mandata, a za američkog predsednika ne može ni da se kandiduje, jer nije rođen u SAD, već u Austriji, Švarceneger je zaključio da bi, ako želi da nastavi uzlaznom putanjom, možda morao da se vrati na stari kontinent.

"Narednih nekoliko godina, EU će tražiti mnogo jačeg predsednika, nekoga ko može da ujedini Evropu", izjavio je njegov šef kabineta Teri Taminen za magain "Njuzvik".

"Francuzi neće hteti Nemca, Nemci neće hteti Italijana. A kako bi bilo sa osobom rođenom u Evropi, koja je otišla u Ameriku i koja može da se vrati i postane Džordž Vašington ili Tomas Džeferson nove, ujedinjene Evrope?", rekao je Taminen.

Otkako mu je u januaru istekao drugim mandat guvernera Kalifornije, Švarceneger, koji je u SAD došao 1968, kada je imao 21 godinu, nije se u potpunosti izjasnio kakvoj karijeri namerava da se posveti - političkoj ili filmskoj.

On je već ranije jasno dao na znanje da bi se, samo kad bi se ukinulo ustavno ograničenje, i pored tvrdog stranog akcenta, svakako kandidovao za predsednika SAD.

(Tanjug)

Povezano

Sve vesti