Amfilohije posetio Tomu u bolnici

Mitropolit Crnogorsko-primorski Amfilohije Radović posetio je Tomislava Nikolića u privatnoj bolnici na Novom Beogradu u kojoj se nalazi i pozvao ga na uskršnju liturgiju u Sabornoj crkvi.

0
A- A A+

Mitropolit crnogorsko - primorski Amfilohije posetio je danas lidera Srpske napredne stranke Tomislava Nikolića u privatnoj bolnici na Novom Beogradu, gde je smešten nakon što mu se stanje pogoršalo usled štrajka glađu i žeđu, koji je počeo u subotu, 16. aprila.

Mitropolit Amfilohije, koji se oko 50 minuta zadržao u razgovoru sa liderom SNS-a, rekao je novinarima da je pozvao Nikolića da najveći hrišćanski praznik Vaskrs sutra proslavi sa porodicom i da dođe na bogosluženje u Sabornu crkvu.

On je rekao da je posetio Nikolića u bolnici uz blagoslov Sinoda Srpske pravoslavne crkve i da mu je preneo pozdrave Njegove svetosti patrijarha srpskog Irineja.

Mitropolit Amfilohije izjavio je da posete velikodostojnika SPC Nikolića u bolnici ne predstavljaju mešanje Crkve u politički život, jer SPC "brine o čoveku i njena uloga je da miri, blagosilja i poziva na dobro".

"Pogrešno je preneto da sam kritikovao Nikolića zbog štrajka glađu. Samo sam mu rekao da postoje i drugi načini da ostvari ciljeve", izjavio je mitropolit Amfilohije.

On je rekao novinarima da je došao kod Nikolića zbog Uskrsa i da mu poželi zdravlje.

"Post jeste okrepljenje za telesno i duhovno zdravlje. Nikolić se dobro ispostio, ali nije njegova pobeda ako ostane bez uskršnjeg jajeta i zato sam ga zamolio da za Vaskrs izađe i provede praznik sa porodicom", izjavio je vladika Amfilohije i dodao: "Posle Uskrsa, neka svako kako zna i ume obavlja svoje obaveze prema sebi i narodu kome služi"Da predsednik SNS Tomislav Nikolić namerava sutra da provede Uskrs s porodicom i nastavi štrajk glađu, izjavio je jutros član lekarskog konzilijuma koji se brine o njegovom zdravlju, internista Ljubomir Ilić.

"Pacijent je uspešno stabilizovan, prekinuo je štajk žeđu tako da daljih indikacija za hospitalizaciju nema... i on će nastaviti štrajk glađu kod svjoje kuće ukoliko tokom noći ne dođe do komplikacija ", rekao je Ilić novinarima u Beogradskom kliničko-bolničkom centru.

Prema njegovim rečima, ako produži štrajk glađu prve posledice po zdravlje Nikolića verovatno će se manifestovati kroz nedelju dana, a ako za mesec dana nastavi sa štrajkom glađu može biti životno ugrožen.

"Mi nemamo potrebe da intervenišemo, poštujemo njegovu volju i ne hranimo ga i on će nastaviti štrajk glađu, koji ga životno ne ugrožava", rekao je Ilić.

Dr Ilić je izjavu o stanju zdravlja Tomislava Nikolića dao u foajeu bolnice, a novinari danas nisu imali priliku da se posete Nikolića u njegovoj bolesničkoj sobi.

Za sutra nije predviđen susret novinara sa nekim članom lekarskog konzilijuma koji brine o zdravlju lidera SNS.

Lider SNS-a je štrajk glađu i žeđu počeo u subotu, 16. aprila, sa zahtevom da budu raspisani prevremeni izbori. On je štrajk žeđu prekinuo pre dva dana na molbu patrijarha Irineja.

(MONDO/agencije)

Povezano

Sve vesti