Ko hoće u svet, nek spremi "džeparac"

U paketu mera za sprečavanje pojave lažnih azilanata iz Srbije i predlog o obavezi posedovanja 50 evra po danu prijavljenog boravka van zemlje.

0
A- A A+

Vlada neće dozvoliti da vizna liberalizacija bude ugrožena i u merema koje je osmislila građane koji putuju u zemlje EU na granici će čekati stroga kontrola i pitanja gde idu, koliko ostaju, imaju li povratne karte i dovoljno novca, pišu Novosti.

Vladi je skrojila novu Uredbu MUP-a koja će, najverovatnije, predviđati da svako ko krene na put mora da ima u džepu od 30 do 50 evra po danu.

Druga mera je "proglašenje" Srbije za sigurnu zemlju iz koje se, shodno tome, ne može doći i tražiti azil.

Srbija će pozvati zemlje EU da onima koji zloupotrebljavaju viznu liberalizaciju ograniče pristup svom prostoru i tražiće da sve zemlje urade ono što je uradila Norveška i da Srbiju prepoznaju kao sigurnu zemlju iz koje se ne može tražiti azil - objasnio je pre neki dan potpredsednik Vlade Božidar Đelić.

Državni sekretar u Ministarstvu pravde Slobodan Homen kaže za Novosti da bi to bilo idealno rešenje, ali ne i realno.

Država ne sme prema lažnim azilantima da primeni represivne mere, jer će time prekršiti Konvenciju UN o ljudskim pravima. Zato su u Briselu u toku konsultacije da li da izmenimo Zakon o putnim ispravama, na osnovu čega bi granična policija mogla privremeno da oduzima pasoše. Takve mere sprovela je Albanija, koja oduzima putne isprave na dve godine.

(MONDO)

Povezano

Sve vesti