Rusija: RS ima pravo na referendum

Ruski ambasador u BiH Aleksandar Bocan Harčenko izrazio je zadovoljstvo zbog postizanja dogovora o rešenju krize u BiH pregovorima, ali je ponovio da RS, prema Dejtonskom sporazumu, ima pravo na organizovanje referenduma.

0
A- A A+

"Ja sam još jednom objasnio stav Rusije u vezi referenduma i sadašnje situacije. Rusija je dosledna i imala je sadržajan i potpuno utemeljen stav na Dejtonskom mirovnom sporazumu", rekao je Harčenko posle razgovora sa predsednikom Srpske demokratske stranke (SDS) Mladenom Bosićem u Banjaluci.

Harčenko je rekao da je sa Bosićem razgovarao o aktuelnim pitanjima u BiH i u RS, izrazivši nadu da postoje šanse za formiranje centralnih vlasti na nivou BiH.

On je naveo da su pregovori najbolje rešenje za neka pitanja.

"Još na početku mi smo rekli da, uz skupštinske zaključke o referendumu, postoji mogućnost dijaloga da se pronađe adekvatno rešenje", rekao je Harčenko.

"Moj kontakt u Savetu za implementaciju mira (PIC) potvrđuje da je EU ozbiljna da se pregovorima reše ova pitanja", rekao je Harčenko i naglasio značaj Rusije u tome.

Nameru RS da van snage stavi odluku o referendumu, Harčenko nije hteo da komentariše, navodeći da je sve rekao i da "čeka i prati razvoj situacije".

Predsednik RS Milorad Dodik je, posle razgovora 13. maja u Banjaluci sa visokom predstavnicom EU Ketrin Ešton, rekao da za sada nije neophodan referendum o nametnutim zakonima visokog predstavnika, posebno o Sudu i Tužilaštvu BiH. Eštonova je tom prilikom izrazila spremnost EU da se angažuje na otvaranju strukturalnog dijaloga o funkcionisanju pravosuđa u BiH.

Bosić je rekao da je SDS podržala incijativu raspisivanja referenduma o sudu i tužilaštvu BiH i da neće menjati svoj stav ni na narednom skupšitnskom zasedanju, naglasivši da je pravo RS po pitanju referenduma u Savetu bezbednosti podržala i Rusija.

"Ja sam ambasadoru preneo svoje mišljenje da rezultati cele političke aktivnosti u vezi referenduma o sudu i tužilaštvu BiH se mogu sagledati tek, možda negde, u oktobru mesecu kada dođu preporuke Evropske komisije i kada nam bude jasno da li išta od ciljeva, koji su isprovocirali pokretanje priče o referendumu ispunjeno i da li će biti uvaženi stavovi RS", rekao je Bosić.

On je ponovio da očekuje od Predsedništva BiH da preuzme odgovornost za političku sudbinu zemlje i u zakonskom roku, koji ističe u subotu, predlože mandatara za sastav Saveta ministara BiH.

"Ukoliko ime mandatara ne bude postignuto konsenzusom sva tri člana u Predsedništvu BiH onda će BiH biti osuđena na propast i ta će incijativa biti zaustavljena u Predstavničkom domu Parlamenta BiH", rekao je Bosić.

On je apelovao na članove Predsedništva BiH da je sada vreme da uspostave buduće međusobne odnose u Sarajevu.

Bosić je rekao da će, ukoliko ne bude dogovora, BiH i njeni građani gubiti sledeće mesece u političkom natezanju i međusobnom optuživanju političkih lidera.

Ruski ambasador u BiH razgovarao je i sa premijerom i predsednikom RS Aleksandrom Džombićem i Miloradom Dodikom.

(Tanjug)
Sve vesti