Kraljevačke škole biće spremne za đake

Sredstva za sanaciju 13 kraljevačkih škola oštećenih u zemljotresu su obezbeđena i do 1. septembra će svi objekti biti seizmički bezbedni i spremni da prime učenike, kaže ministar prosvete i nauke Žarko Obradović.

0
A- A A+

Obradović je sa ministrom za ljudska i manjinska prava i državnu upravu i lokalnu samoupravu Milanom Markovićem obišao zgradu u kojoj su Gimnazija i Ekonomska škola, koje će biti sanirane donatorskim sredstvima ''Poštanske štedionice'' u iznosu od 30 miliona dinara.

Najveću donaciju za sanaciju škola u iznosu od 50 miliona dinara daće ''Pošta Srbije'', a Ministarstvo prosvete obezbedilo je još 24 miliona dinara, kazao je Obradović.

''Sa ova 104 miliona dinara moguća je statička sanacija svih školskih objekata. Mi ne možemo dovesti škole u stanje kakvo bi smo želeli, ali će sve seizmički biti bezbedne za decu'', rekao je Obradović.

On je najavio da će Ministarstvo pokušati da obezbedi i dodatna sredsva za popravku kraljevačkih škola.

Prema rečima pomoćnika ministra Zorana Trninića, procenjuje se da je zemljotres na kraljevačkim školama pričinio štetu od 200 miliona dinara.

On je rekao i da se očekuju i kreditna sredstva Evropske investicione banke, tako da bi do kraja godine sve škole trebale da budu potpuno sređene.

Od zemljotresa, koji je 3. novembra prošle godine pogodio Kraljevo, od 16.500 učenika, dve trećine ima časove skraćene na 30 minuta i nastavu pohađa u četiri smene.

(Tanjug)

Povezano

Sve vesti