Krajišnik zatražio puštanje, Englezi - za

Nekadašnji predsednik Narodne skupštine Republike Srpske, u Hagu osuđen na 20 godina zatvora, podneo je tom sudu zahtev za prevremeno puštanje na slobodu, ovoga puta uz podršku resornog ministarstva Velike Britanije.

0
A- A A+

Zahtev, koji je Momčilo Krajišnik podneo pre deset dana, proistekao je iz inicijative koju je podnelo Ministarstvo pravde Velike Britanije, u kojoj on izdržava kaznu.

"Ministarstvo pravde Engleske predložilo je Haškom tribunalu da Momčilo Krajišnik, kao lice koje izdržava kaznu u toj zemlji, prevremeno bude pušten. Haški tribunal je obavestio mog brata da je primio taj zahtev i sugerisao mu da aplicira po tom predlogu, što je on i učinio ", rekao je Mirko Krajišnik, Momčilov brat, Srni.

On je objasnio da podnesena aplikacija, pored molbe za puštanje na slobodu koja se pridodaje izveštaju koje je napravilo britansko Ministarstvo pravde, sadrži i izveštaj engleskog advokata zaduženog za pritvorske, odnosno zatvorske slučajeve.

"U tom zahtevu Momčilo je priložio i jednu analizu o prethodnom rešenju kojim je odbijen njegov zahtev za puštanje na prevremenu slobodu na pola izdržane kazne, za šta je podnio zahtev prošle godine. U toj analizi obrazložio je stavove suda kao neosnovane i naveo da nema krivice odgovornosti. Sada čekamo šta će dalje biti", rekao je Mirko Krajišnik.

Advokatski tim Momčila Krajišnika saopštio je da je Krajišnik, prema britanskim zakonima, stekao pravo za prevremeno puštanje na slobodu.

Uz zahtev za prevremenu slobodu, Krajišnik mora predočiti mišljenje vlasti zemlje u koju će se vratiti o tome kako će na javnost i političku situaciju delovati njegov povratak iz zatvora. S obzirom da se Krajišnik želi vratiti na Pale, odlučio je da se u vezi s tim pitanjem obrati svim nivoima vlasti u BiH, navodi se u saopštenju njegovog tima.

Momčilo Krajišnik osuđen je zbog udruženog zločinačkog poduhvata za deportaciju i progon civilnog stanovništva, koja su učinile druge osobe 1992. godine u devet opština i BiH.

Krajišnik je u zatvoru od 3. aprila 2000. godine. Prvo je bio u Hagu, a potom je prebačen u Englesku.
Sve vesti