Holanđani zbog Splita traže tutore za Hrvate

Ambasador Holandije u Hrvatskoj Stela Roner Grubačić najavila da će Holandija tražiti nadzor nad Hrvatskom sve do njenog ulaska u EU zbog nereda koji su se dogodili prilikom prve gej parade u Splitu.

0
A- A A+

Ona je događaje u vezi sa Gej paradom ocenila zastrašujućim, ističući da su ljudska prava i te kako važan dio Poglavlja 23, čije zatvaranje tek treba da usledi.

"Holandija će svakako tražiti nadzor i nakon zatvaranja pregovora, tokom celog postupka ratifikacije, sve do ulaska Hrvatske u Evropsku uniju. Mislim da događaji kao što je subotnji u Splitu pokazuju da je taj nadzor potreban", rekla je Roner Grubačić.

Hrvatskim mediji ocenjuju da su neredi na gej paradi u Splitu dobili prve negativne političke posledice.

"U Holandiji, za razliku od Hrvatske, imamo dugu demokratsku tradiciju, ljude koji u našu zemlju dolaze iz raznih zemalja sveta i to mnogo pomaže", rekla je holandska ambasadorka, pojašnjavajući šta je razlog hrvatskom besu i holandskoj toleranciji kada je reč o povorkama homoseksualaca.

Hrvatska policija uhapsila je 137 osoba, među njima 25 maloletnika, koji su izazvali nerede na prvoj splitskoj gej paradi, tokom koje je povređeno osam osoba.

Na vanrednoj konferenciji za novinare splitsko-dalmatinske Policijske uprave saopšteno je da je, prema policijskoj proceni, na Rivi u subotu bilo 150 učesnika povorke, oko kojih je bilo oko 10.000 ljudi, od kojih je 8.000 bilo protiv gej parade, koja je prekinuta zbog nereda.

Policija je pred novinare iznela predmete koje su koristili protivnici parade - kamenje, gas masku, cipelu, boju za ispisivanje grafita i bengalku (baklju), a u gađanju povorke na raspolaganju je bio u paradajz.

U neredima je lakše povređeno i troje novinara - iz Večernjeg lista, RTL-a i Hine, koji su pratili paradu.

(Srna)

Povezano

Sve vesti