Mali maturanti žale se samo na vrućinu i buku

Učenici osmog razreda danas su rešavali prvi deo završnog ispita, a do 16 časova u Ministarstvo prosvete i nauke nije pristigla nijedna primedba na račun organizacije i regularnosti male mature.

0
A- A A+

Kako je rečeno u Ministarstvu, đaci su se ponegde žalili jedino na vrućinu i na buku.

U pristiglim izveštajima supervizora, koji nadgledaju regularnost ispita, nisu zabeležene nikakve nepravilnosti na testu iz srpskog (maternjeg) jezika, rečeno je u Ministarstvu.

Rešenja zadataka objavljena su na sajtovima Ministarstva prosvete i nauke i Radio televizije Srbije.

Ministar prosvete i nauke Žarko Obradović, neposredno pre početka polaganja testova, izvukao je ispitnu kombinaciju broj dva.

"Bilo je dovoljno vremena za pripremu, nadam se da će nervoza ostati kod kuće", kazao je Obradović ranije za RTS.

On je naveo da su zadaci beogradskim školama dostavljeni u utorak, a u sredu su već krenuli ka ostalim školskim upravama u Srbiji.

Test iz matematike polaže se sutra, a iz ministarstva preporučuju učenicima da dođu u matične osnovne škole najmanje pola sata ranije i da ponesu đačku knjižicu sa fotografijom i pečatom škole.

Učenici su pripremljeni da kada dobiju test, prvo treba pažljivo da pročitaju uputstvo za rešavanje testa, koje se nalazi na prvoj strani testa, a zatim da pristupe izradi zadataka, koji traje 120 minuta, saopšteno je iz ministarstva.

Konačni odgovori iz srpskog i konačna rešenja iz matematike moraju biti napisana hemijskom olovkom, dok u toku izrade testa učenici mogu koristiti grafitnu olovku.

Na ispitu je zabranjena upotreba mobilnih telefona i drugih elektronskih uređaja kao i upotreba digitrona, a od pribora dozvoljena je upotreba grafitne i hemijske olovke, gumice za brisanje, šestara, lenjira i trougla.

Preliminarni rezultati završnog ispita biće poznati najkasnije do 29. juna.

Tog i narednog dana mogu se podnositi prigovori nadležnim komisijama.

Konačni rezultati biće objavljeni 3. jula.

Četvrtog i 5. jula predaju se liste od 20 želja sa odabranim školama, smerovima gimnazija i obrazovnim profilima, a upis u prvom krugu završava se 13. i 14. jula.

Drugi ciklus upisa trajaće do 14. do 16. jula.

Talentovani đaci koji žele da upišu specijalizovane škole, danas su drugi put izlazili na ispit, jer su polovinom juna polagali prijemni ispit za upis u te škole.

Ove školske godine na testovima iz jezika i matematike osmaci imaju 50 odsto potpuno poznatih zadataka, 25 odsto delimično poznatih i 25 odsto nepoznatih zadataka.

Mala matura prvi put se polaže ove godine, a testiranje se ne razlikuje mnogo od dosadašnjih kvalifikacionih ispita za upis u srednje škole.

Mala matura je obavezna za sve osnovce, bez obzira na to da li žele da upišu srednju školu.

Završni ispit se boduje za upis za srednje škole, đaci na testovima iz jezika i matematike mogu osvojiti najviše po 20 poena, a uspeh iz škole može im doneti najviše 60 bodova.

Ukida se prag znanja prema kojem je do ove godine đak morao da osvoji najmanje po jedan bod na oba testa da bi položio ispit.

Do sada su prednost na upisu u srednje škole imali đaci koji na testovima osvoje najmanje po pet poena, a zbog obaveznog polaganja male mature od ove godine je i ta odredba ukinuta.

Kako su objasnili u Ministarstvu prosvete i nauke, teoretski, ukoliko ima slobodnih mesta, đak se može bez ijednog osvojenog boda na maloj maturi upisati u željenu šrednju školu.

Liste sa željenim obrazovnim profilima i gimnazisjkim smerovima đaci će predavati 4. i 5. jula, a na listi može biti upisano 20 željenih škola.

Ove godine osmi razred je završilo 80.000 đaka, a u srednjim školama mesta ima za oko 86.000 učenika.

(agencije/MONDO)
Tagovi:

Povezano

Sve vesti