SAD: Nezirović optužen za zločine nad Srbima

Američki državljanin poreklom iz BiH, Almaz Nezirović (52) u Virdžiniji je zvanično optužen za zločine nad srpskim civilima koje je počinio kao čuvar zarobljeničkog logora Rabić, tokom rata devedesetih.

0
A- A A+

Federalna velika porota odlučila je da ima osnova da se podigne optužnica protiv Nezirovića, u kojoj se navodi da je on svojevoljno nanosio velike patnje i ozbiljne povrede srpskim civilima u Rabiću 1992. godine.

On je u to vreme bio u sastavu Hrvatskog veća odbrane (HVO), a po završetku rata je otišao u SAD, čiji je kasnije postao državljanin.

U optužnici se navodi i da je on lagao kada je podnosio zahtev za državljanstvo, jer je u tom dokumentu izjavio da nije počinio nikakav zločin van teritorije SAD.

Džon Tores, koji je specijalni agent zadužen za imigraciju, izjavio je Asošijeted presu da su strane vlade pomogle u nalaženju Nezirovića, koji je uhapšen u četvrtak u svom domu u Roanoku, u Virdžiniji.

Tores je rekao da je više svedoka identifikovalo Nezirovića kao čuvara logora Rabić, odgovornog za prebijanje i mučenje Srba.

Jedan pripadnik iste jedinice HVO već je osuđen za ratne zločine nad civilima u Rabiću.

Ukoliko Nezirović bude osuđen za prevare prilikom dobijanja državljanstva, vlasti će započeti proceduru deportacije, pošto odleži kaznu. Za te optužbe može u da bude osuđen na kaznu do 15 godina zatvora. Posle ta presude, moglo bi mu se suditi za zločine u Bosni, što je tipična procedura, rekao je Tores.

Portparol tužilaštva Brajan Mekgin rekao je da je Nezirović bio nezaposlen i da je živeo sa suprugom i sinom, ali nije imao više detalja o njegovom životu u Roanoku.

Predsednik Udruženja ratnih zarobljenika iz Dervente Drago Knežević kaže da je Nezirević postrojavao logoraše, a potom bi donio sto na koji su oni stavljali ruke, a onda ih kundakom puške udarao po pristima da se, kako je govorio, ubuduće ne bi mogli krstiti sa tri prsta. Osim toga, znao je logoraše natjerati da se skinu goli, a onda nogama ih udarati po genitalijama.

"Posebno je bio okrutan prema Srbima iz naselja Čardak i prema svojim kolegama Srbima iz Fabrike Unis", priseća se Knežević koji je i sam osetio Nezirevićevu torturu..

"Svog najboljeg radnog kolegu Milenka Gunjevića je maltretirao i fizički i psihički. Često mu je govorio da je silovao njegovu suprugu, koja je takođe bila zatvorena u logoru. Kasnije ga je poslao kao živi štiti na borbenu liniju gde je i poginuo", kaže ovaj bivši logoraš.

(MONDO/agencije)

Povezano

Sve vesti