U Šidu uhapšen Srbin po poternici iz Hrvatske

Na osnovu poternice zagrebačkog Biroa Interpola, u Šidu je uhapšen Rajko Milošević (52), srpski prognanik iz Hrvatske.

0
A- A A+

On je, u odsustvu, osuđen na četiri godine i šest meseci zatvora zbog ratnog zločina protiv civilnog stanovništva, saopšteno je danas iz "Veritasa".

Milošević je uhapšen 17. avgusta uveče, prilikom rutinske policijske kontrole, a nakon saslušanja kasno juče sudija Višeg suda u Sremskoj Mitrovici odredio mu je pritvor i otvorio ekstradicioni postupak.

Rajko Milošević, od oca Nikole iz sela Šnjegavića u opštini Slavonska Požege, osuđen je za ratni zločin presudom Županijskog suda u Vukovaru 2005. na osnovu optužnice protiv sedam osoba.

Svi oni se terete "kao sudionici nelegelne vlasti" (srpske teritorijalne odbrane) za nečovečno postupanje, zastrašivanje, teranje na prisilni rad, ugrožavanje fizičkog integriteta i nanošenje velikih patnji civilnom (hrvatskom) stanovništvu od 1992. do polovine maja 1995.

Milošević je optužen da je Josipa Foru odveo u podrum i tukao, da je "napao Julijanu Kovačić nožem i "zarezao po vratu i oko vrata" da je njenog sina zastrašivao oružjem, da je "oduzeo traktor Josipu Zovku, tukao ga rukama i nasilno uselio u kuću Đuke Tomašića".

Za slične inkriminacije osuđeni su i ostali optuženi, koji su dobili od tri do četiri godine zatvora, mada je za ovo delo, prema hrvatskom zakonu, predviđena kazna od pet do 20 godina.

Hrvatska je za svima raspisla međunarodne poternice, a među njima je Ranko Šljubura, osuđen na tri godine zatvora, protiv kojeg je 2007. vođen ekstradicioni postupak u Holandiji.

Šljubura je u Holandiji živeo u statusu izbeglice, a sud te zemlje proglasio je neosnovanim hrvatski zahtev za njegovu ekstradiciju, uz obrazloženje da se "u radnjama osuđenog ne stiču elementi krivičnog dela ratnog zločina protiv civilnog stanovništva."

Međutim, uprkos presudi holandskog suda, Šljubura je 2009. uhapšen u Srbiji, gde je protiv njega ponovo vođen ekstradicioni postupak za isto krvično delo i po istoj poternici.

Nakon skoro godinu dana, Apelacioni sud u Beogradu je utvrdio da nisu ispunjene zakonske pretpostavke za izručenje Šljubure Hrvatskoj, jer "ne bi imao pravo na ponavljanje postupka, pošto je za pravosnažnu presudu suda u Vukovaru, donetu u njegovom odsustvu, saznao 2007. godina, prilikom ekstradicionog postupka u Holandiji".

Uhapšeni Rajko Milošević je s porodicom prognan iz svog sela Šnjegavića 29. oktobra 1991. na osnovu zloglasne naredbe Kriznog štaba Slavonske Požege o evakuaciji svih žitelja iz 26 sela Požeške kotline sa isključivo ili pretežno srpskim stanovništvom.

Hrvatska vojska i policija su u decembru iste godine srpska sela podno Papuka i Psunja etnički očistile, a pritom je samo 10. decembra u selu Šnjegaviću i Vučjaku Čečevskom ubijeno 36 Srba, prosečne starosti oko 60 godina, a među njima je 20 žena.

Među ubijenima je i majka uhapšenog Rajka, Mileva Milošević (1938), koja je ubijena na očigled svoje majke Drage Ranisavljević, a zatim spaljena zajedno sa kućom.

Iako su međunarodni i domaći sudovi upoznati sa zločinima u selima Požeške kotline, istraga još tapka u mestu.

Posle izgona iz Šnjegavića u jesen 1991. godine, uhapšeni Rajko Milošević se privremeno nastanio u Bapskoj, opština Ilok, u istočnoj Slavoniji, a početkom 1997, prilikom "mirne reintegracije" te oblasti u ustavni poredak Hrvatske, prešao je u Srbiju.

Sa sinom Dragišom, koji je imao samo pet godina kada mu je majka poginula u saobraćajnoj nesreći 1983. godine, nastanio se u Laćarku kod Sremske Mitrovice, gde je živeo do hapšenja.

"Veritas" doznaje da uhapšeni Milošević boluje od karcinoma jednjaka, da je 15. jula i 1. avgusta ove godine operisan i čeka treću operaciju, a trenutno ne može da govori i jede samo kašastu hranu.

Njegov sin Dragiša radi kao građevinski radnik i nema dovoljno novca da angažuje advokata, ali se nada da će sud, zbog zdravstvenih razloga, njegovom ocu omogućiti da se brani sa slobode.

(Tanjug)

Povezano

Sve vesti