• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Leskovac će ponovo biti "Mali Mančester"

Turci već šiju farmerice i najavljuju proširenje kapaciteta, a uskoro kreće i nemačka kompanija "Falke" koja je podigla novu fabriku čarapa, piše "Politika".

Tekstilna industrija se vraća na jug Srbije, u grad nekad znan kao "Mali Mančester".

Do devedesetih godina prošlog veka, u ovoj grani je bilo zaposleno preko deset hiljada radnika. "Leteks" je pravio "najubav" štof na svetu, "Zele Veljković" čarape, "Resort" mebl štofove, "Srbijanka" trikotažu, "Inkol" je šio odela. U Vučju su bile fabrike štofova i trikotaže – TI "Vučje" i "Vučjanka", u Grdelici isto – TIG i ITP "Oraovica". Kada je naišla kriza, jedna po jedna, fabrike su se pogasile.

U nekadašnji grad tekstila prvi je došao kiparski Grk Kostas Georgiju, vlasnik kompanije KSK "Kloting", koji je, uz blagoslov države, nešto manje od dve godine radio u zakupljenom pogonu "Inkola". Kada je video da ne ide kako je planirao, pokupio je mašine i preko noći pobegao za Rumuniju, ostavivši na cedilu oko trista zaposlenih.

Novembra prošle godine, nemačka kompanija "Falke" počela je da gradi fabriku čarapa, a nekoliko meseci kasnije, Turci iz Istanbula osnovali su firmu "Džinsi Srbija" za proizvodnju farmerki i jakni.

Proizvodnja je organizovana na oko 1.300 kvadratnih metara u bivšem pogonu "Leteksa", ima 57 radnika, a do kraja ovog meseca biće ih oko 150. I dok je još trajala obuka za buduće šnajdere, vlasnici su podneli gradu zahtev za četiri i po hektara zemljišta na kojem nameravaju da podignu novu fabriku od 22.000 kvadrata za 1.500 zaposlenih, piše "Politika".

"Sve zavisi od papirologije. Čim stignu sve dozvole, gradićemo novu fabriku, nadam se da će to biti na proleće. Zato smo došli ovde. Hoćemo da ovde bude i pranje. Svako može da šije, ali pranje je veliki problem. Za sada sve ono što ovde sašijemo šaljemo na pranje u Istanbul gde imamo fabriku od 43.500 kvadrata, najbolju u Turskoj. Sve velike firme koje naručuju robu od nas traže dobro pranje, mada ima nekih materijala koji se ne peru", kaže za "Politiku" Jasin Denis, menadžer fabrike u Leskovcu.

Iako ima nepunih 27 godina, Jasin je već dvanaest godina u tekstilu. Završio je komunikaciju i dizajn, pored turskog, govori srpski, ruski, poljski, italijanski i engleski jezik. Njegov otac Fehim Denis je ortak u istanbulskoj kompaniji "Paket mani džins", pa je Jasin sa petnaest godina ušao u fabričku halu i prošao sve faze, od krojenja i šivenja do magacina i prodaje.

Uoči Nove godine, iz Leskovca je za Italiju krenuo prvi kontingent od 7.500 farmerica, a narudžbine i dalje pristižu, pa se priprema nova isporuka. U toku su pregovori i sa Rusima, a uskoro će leskovačke farmerice i jakne od džinsa moći da se kupe i na srpskom tržištu.

Kroz obuku je prošlo 200 radnika, pretežno žena, od kojih je 57 već u fabrici, a na ostale se računa sa širenjem proizvodnje.

Dragana Antić se pripremala za trgovinu, ali je posle obuke dobila posao krojačice i kaže da je prezadovoljna. I Ivana Stojiljković iz Bogojevca je savladala obuku za nedelju dana, prekvalifikovana sa trgovačkog tehničara.

Ovih dana stižu novi tekstilci. U susedstvu "Leteksa", "Falke" je završio fabriku čarapa u kojoj će biti mesta za 600 radnika. Fabrika je započeta novembra 2010. godine i trebalo je da krene prošlog proleća, ali je početak odložen za avgust, pa za kraj prošle i početak ove godine.

Razlog je proširenje sa dvanaest hiljada na šesnaest hiljada kvadrata. Probna proizvodnja kreće sa osamdesetak radnika, a javilo se 1.250 kandidata. Prvi proizvođači čarapa završili su obuku u Nemačkoj, a oni će svoje umeće prenositi na buduće radnike.

(MONDO)

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

special image