Ako hapsi ROSU, hapsiće i Srbija!

Pripadnici specijalnih jedinica kosovske policije ROSU uhapsili su u Gnjilanu šest Srba iz te opštine koji su zaposleni u MUP-u Srbije. Srpski ministar policije najavio recipročne mere prema službenicima KPS.

0
A- A A+

Kosovska policija je saopstila da je u regionu Gnjilana danas uhapsila šest osoba za koje tvrdi da su pripadnici MUP-a Srbije i da su kod njih pronađeni komadi naoružanja, policijske uniforme i službene legitimacije MUP-a.

Ministar unutrašnjih poslova Srbije Ivica Dačić najavio recipročne mere na "provokacije iz Prištine" ukoliko se situacija ne razjasni u roku od 24 sata..
Kako se navodi, uhapšeni su Zlatko Denić i Goran Matrapazović i Mladen Dimitrjiević iz Pasjana, Trajan Denić iu Gornje Kušće, Nikola Trajković iz Parteša i Dragan Stojković iz Budrige.

Kod njih je, prema saopštenju kosovske policije, pronađena jedna puška vrste M 48, jedna vazdušna puška, jedan pištolj TT 762 mm, 473 metaka, kalibra 7.62 mm, dve policijske uniforme Srbije, četiri lap topa, dva kućišta za kompjutere i pet službenih legitimacija izdatih od strane MUP-a Srbije.

Uhapšeni su osumnjičeni za napad na ustavno i zakonsko uređenje Kosova i ometanje službenog lica u vršenju dužnosti, i određeno im je policijsko zadržavanje do 48 sati.

Kako navodi kosovska policija, Jedinica za borbu protiv teškog kriminala u okviru Generalnog direktorata Policije Kosova, dobila je ranije informaciju da "ilegalne organizovane strukture MUP-a Srbije vrše kriminalne aktivnosti na Kosovu".

Ministar unutrašnjih poslova Srbije Ivica Dačić hapšenja je ocenio kao provokaciju Prištine i najavio "recipročne mere" ako se situacija ne razjasni u roku od 48 sati.

Dačić je za Tanjug precizirao da su uhapšeni radnici MUP-a koji žive kod Gnjilana, a rade u Vranju, a u kontekstu recipročnih mera ministar je pomenuo pripadnike KPS koji žive u Raškoj, Nišu, Vranju, a učestvovali su, prema njegovim rečima, u akcijama zaposedanja administrativnih prelaza.

Srbija tada nije preduzimala nikakve represivne mere prema tim pripadnicima. Naši pripadnici ne rade na Kosovu i Metohiji, to što neko tamo živi, a radi u Vranju, nije nikakav razlog za lišavanje slobode", naglasio je Dacić u izjavi Tanjugu.

Dačić je podsetio da su 1999. godine, na osnovu Rezolucije 1244 i Kumanovskog sporazuma, srpske policijske uprave izmeštene sa Kosova i Metohije i da se, na primer, policijska uprava Gnjilane nalazi u Vranju.

Ista je situacija i u KPS, ukazao je Dačić i dodao da u KPS ima Srba koji putuju iz Raške, Niša i Vranja da bi radili u toj policijskoj službi, a neki od njih su učestvovali u nelegalim akcijama Tačijevog režima, pri zaposedanju administrativnih prelaza.

Akciju ROSU Dačić je označio kao "još jednu provokaciju prištinskih vlasti koja može destabilizovati sve što je dogovoreno u Briselu".

"Apelujemo da se sprovede potpuna istraga i da se uhapšeni puste, jer ne postoji nikakav pravni osnov da neko bude uhapšen zato što na teritoriji centralne Srbije radi u policijskim upravama koje pokrivaju i neke opštine na Kosovu, kako je to bilo i pre 1999. godine", rekao je Dačić.

Načelnik Kosovsko-pomoravskog okruga Dragan Nikolića u izjavi Tanjugu ističe da je u toj akciji pretučen jedan meštanin, a četvorica uhapšena, dok direktorka Doma zdravlja u Gračanici Rada Trajković kaže da je "šestoro Srba brutalno pretučeno i potom uhapšeno".

Nikolić je rekao Tanjugu da je policija u Šilovu pretukla Živka Stojanovića i da su u selu Pasjane uhapšeni Zlatko Denić, Goran Matropazović i Mladen Dimitrijević, a u selu Kusce Denis Trajan.

Kosovska policija pretresla je kuće Nikole Trajkovića iz Parteša, Dragana Stojkovića iz Budrige, Trajana Todorovića, Slavka Mitića i Slobodana Paunovića iz Kusca, a u Šilovu kuću Dobri Stojanovića, naveo je Nikolić.

Po rečima direktorke Doma zdravlja u Gračanici, ROSU su izveli akciju u selu Pasjane kod Gnjilana, tokom koje su "upadali u kuće Srba, brutalno ih tukli i maltretirali".

"Akciju su izvodili protiv nenaoružanih ljudi i njihovih ukućana, koji nisu pružali nikakav otpor, pritom koristeći prekomernu silu. Šestoro Srba je brutalno pretučeno, od kojih neki imaju i teške telesne povrede, i potom uhapšeno", rekla je Trajković.

Dom zdravlja u Gračanici saopštio je da su ROSU specijalci stavili lisice šestogodišnjem detetu.

"Kao posebnu brutalnost ističemo stavljanje lisica na ruke i držanje na podu šestogodišnjeg deteta, ssto je nezabeležena bestijalnost u istoriji moderne Evrope. Možemo samo da pretpostavimo kakve će psihičke traume imati dete zbog ovakve neljudskosti i bezdušnosti", navodi se u saopštenju Kolegijuma Doma zdravlja u Graccanici.

Uhapšeni Srbi su radili na izdavanju pasoša i vozačkih dozvola u odeljenju Policijske uprave Gnjilane, koje je od 1999. izmešteno u Vranju.

Istovremeno, Nezavisni sindikat policije saopštio je da najoštrije protestuje zbog hapšenja kolega, koje su uhapsili pripadnici specijalne jedinice ROSA, i najavio da će, ukoliko oni hitno ne budu oslobođeni, biti prinuđeni da pozovu svoje kolege koje rade na administrativnim prelazima prema Kosovu, da ih blokiraju.

Naše kolege uhapšene su samo zato što žive na teritoriji Kosova i Metohije, a rade u Policijskoj upravi Vranje, što je protivno svim zakonima i standardima evropskog demokratskog društva, kaže se u saopštenju.

Nezavisni sindikat policije u saopštenju zahteva od Euleks i nadležnih organa Srbije da hitno preduzmu aktivnosti i mere na njihovom oslobađanje i prevazilaženje problema kako se ne bi ponavljali.

U saopštenjuu se navodi da će o ovm događaju biti obavešten Savet evropskih sindikata policije, čiji je Nazvisni sindikat policije, punopravan član.

(agencije/MONDO)
Sve vesti