Ostavka predsednika Borisa Tadića

Predsednik Srbije Boris Tadić najavio je ostavku koja će stupiti na snagu kada formalno stigne u Skupštinu Srbije. Izbori za predsednika najverovatnije 6. maja

0
A- A A+

Predsednik Srbije Boris Tadić saopštio je danas da je odlučio da skrati svoj mandat na toj funkciji i omogući da se 6. maja u Srbiji održe i predsednički izbori.

Kandidovaću se na tim izborima sa puno optimizma zbog pozitivnih trendova u našoj zemlji", rekao je Tadić novinarima.

On je ocenio da će izbori biti teški, ali i da će biti prilika građanima da se opredele kojim putem žele da idu.

"Ja predlažem put evropskih integracija i očuvanja integriteta zemlje", rekao je Tadić.

"Nećemo priznati Kosovo", istakao je predsednik Srbije.

"Predsednik sam još danas i sutra", rekao je Tadić.

Sutra će, dodao je, poslati pismo predsednici Skupštine Srbije Slavici Đukić Dejanović, koja će posle toga raspisati izbore za 6. maj.

Nisam odlagao odluku o izborima i ne očekujem probleme sa SPS", rekao je Tadić.

On je ukazao da ne bi bilo prostora za političke reforme ukoliko bi izbori biti održavani u različito vreme, te da su mu građani, sa kojima je u poslednje vreme imao puno prilika da razgovara, takođe rekli da treba završiti izborni posao kako se ne bi tokom čitave godine bavili samo izborima.

"Sad niko ne može da me optužuje da čuvam svoju fotelju", našalio se Tadić, ali je dodao da je uveren u pobedu.

"Sasvim sam siguran da ćemo pobediti", rekao je Tadić, i dodao da će reći koga smatra glavnim rivalom kada bude poznato ko će se sve kandidovati za šefa države.

U centru njegove kampanje biće, kako je istakao, ekonomske reforme.Ustav propisuje da izbore za predsednika Srbije raspisuje predsednik Skupštine, a Zakon o izboru predsednika nalaže da izbori moraju biti održani najranije 30, a najkasnije 60 dana od njihovog raspisivanja.

S obzirom na to da su parlamentarni i lokalni izbori već zakazani za 6. maj, to znači da bi predsednički izbori trebalo da budu raspisani najkasnije do subote, ukoliko se njihovo održavanje planira za isti dan.

Predsednik Srbije bira se na osnovu opšteg i jednakog izbornog prava na slobodnim i neposrednim izborima, tajnim i ličnim glasanjem. Bira se na pet godina.

Inače, već je poznato više kandidata koji će ući u predsedničku trku. Osim Tadića i njegovog glavnog konkurenta lidera naprednjaka Tomislava Nikolića, svoje kandidature istakli su lider socijalista Ivica Dačić, funkcioner radikala Aleksandar Martinović, i predsednik saveza vojvođanskih Mađara Ištvan Pastor.

„Ako rukavica bude bačena, odgovoriću. Učestvovaću u toj trci i biti kandidat za predsednika Srbije ispred socijalista”, rekao je Dačić.

Martinovića je Centralna otadžbinska uprava Srpske radikalne stranke još početkom marta odredila za svog „predstavnika” na predsedničkim izborima ako budu raspisani za 6. maj.

Iz Ujedinjenih regiona Srbije su još ranije poručili da će imati svog kandidata, ali još nisu saopštili ime.

U Demokratskoj stranci Srbije kažu da će sutra odlučivati o kandidatu, a u Liberalno-demokratskoj partiji su bili protiv izbora na svim nivoima, ali je juče lider Srpskog pokreta obnove Vuk Drašković najavio da će predložiti da predsednički kandidat koalicije „Preokret” bude predsednik LDP Čedomir Jovanović.

Pored Tadića i Nikolića teško da bilo ko ima šanse da makar prođe u drugi krug, predviđaju analitičari.

Đorđe Vuković iz Cesida navodi da je za priču o predsedničkim izborima važan zapravo taj drugi krug, a da će prvi krug biti odslikavanje snaga političkih partija koje budu imale svoje kandidate.

Milan Nikolić, analitičar, rekao je da, pored dvojice najjačih kandidata, ostale već poznate takmičare u mogućoj predsedničkoj trci ne vredi komentarisati.

„Pravi predsednički kandidati su Tadić i Nikolić. Ostali nemaju nikakve šanse, stavljeni su reda radi da bi njihove partije imale predsedničkog kandidata”, smatra Nikolić.

Mandat predsednika Tadića trebalo je da traje do 15. februara 2013. godine a sada Srbiji predstoje, uz već raspisane parlamentarne, pokrajinske i lokalne izbore, i predsednički izbori.

Istraživanje "Ipsos stratedžik marketinga" i TV B92 pokazalo je da 60 odsto građana Srbije smatra da predsednički izbori treba da se održe 6. maja, za kada su raspisani i parlamentarni i lokalni. Od 1.017 ispitanika, 32 odsto je protiv raspisivanja predsedničkih izbora, dok osam procenata nema stav o tom pitanju.

Tadić je prvi put izabran za predsednika Srbije 27. juna 2004. godine na rok od pet godina, a 11. jula iste godine položio je zakletvu.

Drugi petogodišnji mandat dobio je pobedom u drugom krugu predsedničkih izbora, 3. februara 2008. godine.

Prvi krug izbora je održan 20. januara, a drugi 3. februara 2008. godine. Posle drugog kruga Boris Tadić osvojio je 50,31 odsto, dok je njegov protivkandidat Tomislav Nikolić dobio 47,97 odsto glasova.

Pre nego što je postao predsednik Srbije, Tadić je bio ministar telekomunikacija Savezne Republike Jugoslavije i ministar odbrane Srbije i Crne Gore.

(MONDO/agencije)

Povezano

Sve vesti