Moj Telekom: Prijavi se Registruj se

Projekat X

Miško Bilbija je konačno upotrebio reč SMEĆE pišući o nekom filmu :)

3
A- A A+

Projekat X

Project X (2012)
Režija: Nima Nurizadeh
Uloge: Aleksis Knap, Daks Flejm, Džonatan Danijel Braun
Distributer: Tak

Originalna zamisao je bila da sa J. odem u bioskop na projekciju najnovijeg tinejdžerskog filma koji nam stiže iz Holivuda. Nekako je sve bilo zanimljivo u vezi tog filma – 3 anonimna glumca i još anonimniji reditelj, ali i producent koji je već isporučio na tone smeha (Mamurluci), hajp koji u blogosferi prati skoro svaku pojedinačnu projekciju filma, pa čak i detalj u hvalospevu koji je osvanuo u New York Times-u po kojem se genijalnost i značaj ovog filma mogu porediti samo sa revolucionarnim spotom Beastie Boys-a od pre 25 godina, onim u kojem se brane osnovna ljudska i građanska prava svakog belosvetskog tinejdžera – (You Gotta) Fight For Your Right (To Party).

Srećom, moja bolesna ideja bi se završila totalnim fijaskom da nije bilo našeg divnog školskog sistema koji je J. tog dana odveo u Niš, ne bi li njoj i drugarima iz VI razreda približio Ćele kulu i ostale znamenitosti našeg Juga. (SMS koji je stigao tog dana i koji ću čuvati: Razočarana sam Ćele kulom, očekivala sam da bude mnogo veća. Ali kupila sam barem malu lobanju-privezak, super je). Umesto nje, stradali su M, N. i G, koji su, ni krivi ni dužni, morali da prisustvuju filmu koji sam sa izabrao za sve njih.

Znam, još tokom filma su me proklinjali i kako sad stvari stoje, čini se da me ništa ne može oprati od ovog sumnjivog izbora, naročito kod N, makar do dolaska ’’Avengers-a’’. Ali ipak, barem nisam morao kroz sve ovo da prolazim sa ćerkom koja je taman postala tinejdžer. Uostalom, sigurno ne bih izdržao više od 15 minuta ovog pakla sa njom u društvu.

Dakle moje liberalno roditeljovanje bi se pokazalo kao apsolutni fijasko i ova srećna okolnost u vidu nenadane ekskurzije može i mora da mi pomogne da se saberem i da ponovo prebrojim sopstvene godine. Možda je prekasno za mene? Možda više ni u teoriji ne mogu da shvatim omladinske filmove, jedan od mojih omiljenih žanrova?

Možda je generacijski jaz postao preveliki i nesavladiv? A možda je i ’’Projekat X’’, jednostavno, obično smeće u kojem nema više ni subverzije ni bunta, već samo praznih slika. Nekoliko sekundi sam razmišljao o ovoj strašnoj dilemi, a onda sam se, srećom, setio još jednog teen filma iz ovog veka i, uh, sa olakšanjem odahnuo. Jer ako sam onako strasno mogao da se zaljubim u Skota Pilgrima, onda me možda i nije pregazilo vreme. Možda sa tim delom omladine iz filma ’’Projekat X’’ nešto nije u redu?

Drugari mi kažu da sam, ako već hoću da pišem o takvim stvarima, morao da odgledam i ovo domaće ostvarenje koje se bavi sličnom temom, filmom ’’Klip’’, pa da lepo uporedimo kako se to zabavlja američka, a kako srpska teen populacija, ali to se na kraju nije dogodilo. Jedno razočaranje za veče je bilo dovoljno.

Projekat X

Ništa se ne događa u filmu ’’Projekat X’’, ali ipak evo kratkog pokušaja da se to ništa prepriča: P.O.V. (Point of View) film - trojica drugara bez bitnih seksualnih iskustava i bez ikakvog ugleda u sopstvenoj školi, rešavaju da povodom rođendana jednog od njih, naprave žurku koja će se pamtiti. Sve to snima četvrti momak svojom amaterskom kamerom. Pozvani su oni najpopularniji u školi, a došli su svi. Njih nekoliko hiljada. Došao je i tip sa bacačem plamena. Patuljak je završio u rerni, tatin Mercedes u bazenu. Pilo se besomučno, gutao se ekstazi, seks nisu okusili samo oni koji nisu hteli. Na kraju su došli novinari i policija. Kraj filma.

Ništa više od toga. Ali evo i par dodatnih objašnjenja za sve kojima ova slika nije kompletna: deo američke omladine o kojoj se govori u ovom filmu uopšte nije kul, nimalo. Ovo nisu tinejdžeri iz filma ’’Džuno’’, niti divni luzeri iz ’’Superbad’’ ili ’’Freaks and Geeks’’, dalje u prošlost ni slučajno neću da idem. Ovo je onaj deo omladine (ako bismo je poredili sa ovdašnjim vršnjacima) koji je ’ekstra’ i koji svaku svoju rečenicu ili misao počinje sa ’znači’ i završava je sa ’to je to’, ovo je ekipa koja u svojim ajpodima ima i N. Bekvalac i White Stripes u istom folderu, momci i devojke koji ’ne veruju’, društvo koje je pre svoje prve cigarete već gutnulo svoj prvi ekstazi. Otprilike. Čak su i ’nerdovi’ odvratni u ovom filmu.

Dakle sve što ste eventualno čuli o filmu ’’Projekat X’’ – tačno je. Divljanje na žuru iz minuta u minut poprima zaista neviđene razmere. Nivo haosa i razvrata je zapanjujući. Posledice divljanja su stvarno neviđene, šokantne čak. Ali sve to ide bez i trunke šarma, opuštenosti ili duha. Sve je užasno predvidljivo i dosadno i ako je Tod Filips mislio da je napravio ’Mamurluk’ za tinejdžere, grdno se prevario. U toj genijalnoj komediji svest je možda pijana i stondirana, ali je podsvest makar zdrava. Tinejdžeri u ’’Projektu X’’ su, međutim, izgubljeni u svemiru.

Mislio sam da me ništa ne može oprati kod voljenih drugara koji nisu hteli ni da razgovaraju o (ne)viđenom (mada, G. se nešto batrgao, uglavnom bezuspešno), ali na kraju je sve bilo u redu. Oprošteno, ali verujem i zapamćeno. Svejedno, na kraju su se svi samo naslađivali mojim mukama i obavezom da o ovome nešto i napišem. A muke su bile stvarne, verujte. Poruka za tinejdžere je, pak, jednostavna – gledajte nešto drugo.

Ja:**
N: *
G: ***
M: *1/2

Nego...da vas pitamo...

Tagovi:
 • Miško Bilbija Miško Bilbija

  TOMORROWLAND - Zemlja budućnosti (RECENZIJA)

  10 7

  Kolumnista MONDA Miško Bilbija posle "Pobesnelog Maksa" ponovo je gledao futurizam. Samo, utisci su mu nešto...

 • Miško Bilbija Miško Bilbija

  MAD MAX (POBESNELI MAKS) - RECENZIJA

  40 34

  "Petarda" od Miška Bilbije! Hej, ljudi, pa to se ne dešava često! Mišku pala vilica do poda. Saznajte zašto!

 • Miško Bilbija Miško Bilbija

  OSVETNICI (FILMSKA RECENZIJA)

  18 52

  Kolumnista MONDA Miško Bilbija je postao "Osvetnik"!

 • Miško Bilbija Miško Bilbija

  MARVEL TV (RECENZIJA)

  18 10

  Kolumnista MONDA Miško Bilbija je malo odmorio od filma. Ali, ne i od pokretnih slika. Ovaj tekst je uvertira za ono...

 • Miško Bilbija Miško Bilbija

  Lijam Nisan ponovo razbija! (FILMSKA RECENZIJA)

  9 53

  Kolumnista MONDA Miško Bilbija je pogledao film "Run All Night". Zbog Lijama Nisana, pre svega. Irac je faca,...

 • Miško Bilbija Miško Bilbija

  IMITATION GAME - Može; FOCUS - Nikako! (RECENZIJE)

  19 5

  Kolumnista MONDA Miško Bilbija je pripremio recenzije dva filma. Tačnije, jednog, jer ovaj drugi nije ni za šta...

 • Miško Bilbija Miško Bilbija

  NOĆNE HRONIKE (FILMSKA RECENZIJA)

  15 4

  Kolumnista MONDA Miško Bilbija ponovo je gledao zanimljiv film u domaćim bioskopima. Triler, jaka priča, odlični...

 • Miško Bilbija Miško Bilbija

  ČOVEK PTICA (FILMSKA RECENZIJA)

  27 22

  Kolumnista MONDA MIško Bilbija toplo preporučuje film "Čovek ptica" (Birdman). Saznajte zašto.

 • Miško Bilbija Miško Bilbija

  Bio je FEST... (RECENZIJA)

  11 15

  Miško Bilbija se nagledao filmova na ovogodišnjem FEST-u. I probrao je za vas ostvarenja koja ne bi trebalo zaobići....

 • Miško Bilbija Miško Bilbija

  SNAJPERISTA (FILMSKA RECENZIJA)

  35 130

  O ovom filmu se mnogo priča. Miško Bilbija, kolumnista MONDA, pogledao je ostvarenje Klinta Istvuda. Evo njegovih...

 • Miško Bilbija Miško Bilbija

  "Jupiter: Uzdizanje" i "Kingsman" (RECENZIJE)

  7 1

  Ponovo dva filma! Ovog puta, jedan je čak i dobar! Ustvari - odličan!

 • Miško Bilbija Miško Bilbija

  SUDIJA, HAKER (FILMSKE RECENZIJE)

  video 30 2

  Po ceni jednog jedinog klika, ove nedelje dobijate čak dva filma!

 • Miško Bilbija Miško Bilbija

  Levijatan (FILMSKA RECENZIJA)

  12 38

  Nova recenzija Miška Bilbije. Reč je o ruskom filmu, kandidatu za Oskara.

 • Miško Bilbija Miško Bilbija

  Džon Vik (FILMSKA RECENZIJA)

  38 22

  Prva kolumna, tačnije recenzija Miška Bilbije u 2015. godini. KIjanu Rivs je (ponovo) odličan. Pročitajte!

 • Miško Bilbija Miško Bilbija

  Top 10 filmova za 2015!

  video 29 19

  Naš kolumnista Miško Bilbija vam želi srećnu Novu godinu uz deset filmskih preporuka za godinu pred nama!

Sve vesti