Moj Telekom: Prijavi se Registruj se

Projekat X

Miško Bilbija je konačno upotrebio reč SMEĆE pišući o nekom filmu :)

3
A- A A+

Projekat X

Project X (2012)
Režija: Nima Nurizadeh
Uloge: Aleksis Knap, Daks Flejm, Džonatan Danijel Braun
Distributer: Tak

Originalna zamisao je bila da sa J. odem u bioskop na projekciju najnovijeg tinejdžerskog filma koji nam stiže iz Holivuda. Nekako je sve bilo zanimljivo u vezi tog filma – 3 anonimna glumca i još anonimniji reditelj, ali i producent koji je već isporučio na tone smeha (Mamurluci), hajp koji u blogosferi prati skoro svaku pojedinačnu projekciju filma, pa čak i detalj u hvalospevu koji je osvanuo u New York Times-u po kojem se genijalnost i značaj ovog filma mogu porediti samo sa revolucionarnim spotom Beastie Boys-a od pre 25 godina, onim u kojem se brane osnovna ljudska i građanska prava svakog belosvetskog tinejdžera – (You Gotta) Fight For Your Right (To Party).

Srećom, moja bolesna ideja bi se završila totalnim fijaskom da nije bilo našeg divnog školskog sistema koji je J. tog dana odveo u Niš, ne bi li njoj i drugarima iz VI razreda približio Ćele kulu i ostale znamenitosti našeg Juga. (SMS koji je stigao tog dana i koji ću čuvati: Razočarana sam Ćele kulom, očekivala sam da bude mnogo veća. Ali kupila sam barem malu lobanju-privezak, super je). Umesto nje, stradali su M, N. i G, koji su, ni krivi ni dužni, morali da prisustvuju filmu koji sam sa izabrao za sve njih.

Znam, još tokom filma su me proklinjali i kako sad stvari stoje, čini se da me ništa ne može oprati od ovog sumnjivog izbora, naročito kod N, makar do dolaska ’’Avengers-a’’. Ali ipak, barem nisam morao kroz sve ovo da prolazim sa ćerkom koja je taman postala tinejdžer. Uostalom, sigurno ne bih izdržao više od 15 minuta ovog pakla sa njom u društvu.

Dakle moje liberalno roditeljovanje bi se pokazalo kao apsolutni fijasko i ova srećna okolnost u vidu nenadane ekskurzije može i mora da mi pomogne da se saberem i da ponovo prebrojim sopstvene godine. Možda je prekasno za mene? Možda više ni u teoriji ne mogu da shvatim omladinske filmove, jedan od mojih omiljenih žanrova?

Možda je generacijski jaz postao preveliki i nesavladiv? A možda je i ’’Projekat X’’, jednostavno, obično smeće u kojem nema više ni subverzije ni bunta, već samo praznih slika. Nekoliko sekundi sam razmišljao o ovoj strašnoj dilemi, a onda sam se, srećom, setio još jednog teen filma iz ovog veka i, uh, sa olakšanjem odahnuo. Jer ako sam onako strasno mogao da se zaljubim u Skota Pilgrima, onda me možda i nije pregazilo vreme. Možda sa tim delom omladine iz filma ’’Projekat X’’ nešto nije u redu?

Drugari mi kažu da sam, ako već hoću da pišem o takvim stvarima, morao da odgledam i ovo domaće ostvarenje koje se bavi sličnom temom, filmom ’’Klip’’, pa da lepo uporedimo kako se to zabavlja američka, a kako srpska teen populacija, ali to se na kraju nije dogodilo. Jedno razočaranje za veče je bilo dovoljno.

Projekat X

Ništa se ne događa u filmu ’’Projekat X’’, ali ipak evo kratkog pokušaja da se to ništa prepriča: P.O.V. (Point of View) film - trojica drugara bez bitnih seksualnih iskustava i bez ikakvog ugleda u sopstvenoj školi, rešavaju da povodom rođendana jednog od njih, naprave žurku koja će se pamtiti. Sve to snima četvrti momak svojom amaterskom kamerom. Pozvani su oni najpopularniji u školi, a došli su svi. Njih nekoliko hiljada. Došao je i tip sa bacačem plamena. Patuljak je završio u rerni, tatin Mercedes u bazenu. Pilo se besomučno, gutao se ekstazi, seks nisu okusili samo oni koji nisu hteli. Na kraju su došli novinari i policija. Kraj filma.

Ništa više od toga. Ali evo i par dodatnih objašnjenja za sve kojima ova slika nije kompletna: deo američke omladine o kojoj se govori u ovom filmu uopšte nije kul, nimalo. Ovo nisu tinejdžeri iz filma ’’Džuno’’, niti divni luzeri iz ’’Superbad’’ ili ’’Freaks and Geeks’’, dalje u prošlost ni slučajno neću da idem. Ovo je onaj deo omladine (ako bismo je poredili sa ovdašnjim vršnjacima) koji je ’ekstra’ i koji svaku svoju rečenicu ili misao počinje sa ’znači’ i završava je sa ’to je to’, ovo je ekipa koja u svojim ajpodima ima i N. Bekvalac i White Stripes u istom folderu, momci i devojke koji ’ne veruju’, društvo koje je pre svoje prve cigarete već gutnulo svoj prvi ekstazi. Otprilike. Čak su i ’nerdovi’ odvratni u ovom filmu.

Dakle sve što ste eventualno čuli o filmu ’’Projekat X’’ – tačno je. Divljanje na žuru iz minuta u minut poprima zaista neviđene razmere. Nivo haosa i razvrata je zapanjujući. Posledice divljanja su stvarno neviđene, šokantne čak. Ali sve to ide bez i trunke šarma, opuštenosti ili duha. Sve je užasno predvidljivo i dosadno i ako je Tod Filips mislio da je napravio ’Mamurluk’ za tinejdžere, grdno se prevario. U toj genijalnoj komediji svest je možda pijana i stondirana, ali je podsvest makar zdrava. Tinejdžeri u ’’Projektu X’’ su, međutim, izgubljeni u svemiru.

Mislio sam da me ništa ne može oprati kod voljenih drugara koji nisu hteli ni da razgovaraju o (ne)viđenom (mada, G. se nešto batrgao, uglavnom bezuspešno), ali na kraju je sve bilo u redu. Oprošteno, ali verujem i zapamćeno. Svejedno, na kraju su se svi samo naslađivali mojim mukama i obavezom da o ovome nešto i napišem. A muke su bile stvarne, verujte. Poruka za tinejdžere je, pak, jednostavna – gledajte nešto drugo.

Ja:**
N: *
G: ***
M: *1/2

Nego...da vas pitamo...

Tagovi:
 • Miško Bilbija Miško Bilbija

  ČOVEK PTICA (FILMSKA RECENZIJA)

  24 21

  Kolumnista MONDA MIško Bilbija toplo preporučuje film "Čovek ptica" (Birdman). Saznajte zašto.

 • Miško Bilbija Miško Bilbija

  Bio je FEST... (RECENZIJA)

  11 15

  Miško Bilbija se nagledao filmova na ovogodišnjem FEST-u. I probrao je za vas ostvarenja koja ne bi trebalo zaobići....

 • Miško Bilbija Miško Bilbija

  SNAJPERISTA (FILMSKA RECENZIJA)

  34 129

  O ovom filmu se mnogo priča. Miško Bilbija, kolumnista MONDA, pogledao je ostvarenje Klinta Istvuda. Evo njegovih...

 • Miško Bilbija Miško Bilbija

  "Jupiter: Uzdizanje" i "Kingsman" (RECENZIJE)

  7 1

  Ponovo dva filma! Ovog puta, jedan je čak i dobar! Ustvari - odličan!

 • Miško Bilbija Miško Bilbija

  SUDIJA, HAKER (FILMSKE RECENZIJE)

  video 30 2

  Po ceni jednog jedinog klika, ove nedelje dobijate čak dva filma!

 • Miško Bilbija Miško Bilbija

  Levijatan (FILMSKA RECENZIJA)

  12 30

  Nova recenzija Miška Bilbije. Reč je o ruskom filmu, kandidatu za Oskara.

 • Miško Bilbija Miško Bilbija

  Džon Vik (FILMSKA RECENZIJA)

  38 19

  Prva kolumna, tačnije recenzija Miška Bilbije u 2015. godini. KIjanu Rivs je (ponovo) odličan. Pročitajte!

 • Miško Bilbija Miško Bilbija

  Top 10 filmova za 2015!

  video 29 18

  Naš kolumnista Miško Bilbija vam želi srećnu Novu godinu uz deset filmskih preporuka za godinu pred nama!

 • Miško Bilbija Miško Bilbija

  Hobit - Bitka pet armija (FILMSKA RECENZIJA)

  37 89

  Miško Bilbija slavi jubilarac - ovo mu je 300. tekst na portalu MONDO! Bravo Miško i HVALA!!!

 • Miško Bilbija Miško Bilbija

  Igre gladi - Sjaj slobode I deo (RECENZIJA)

  6 2

  Nova kolumna, tačnije recenzija Miška Bilbije. "Skenirao" je film "Igre gladi - Sjaj slobode I deo"

 • Miško Bilbija Miško Bilbija

  Okupacija "Zvezde" - najvažniji zadatak

  1 0

  Miško Bilbija, kolumnista MONDA, ljubitelj je filmova i bioskopa. Zato je ono što se dešava u bioskopu "Zvezda" ovih...

 • Miško Bilbija Miško Bilbija

  Interstellar (FILMSKA RECENZIJA)

  38 22

  Kolumnista MONDA Miško Bilbija je skenirao film "Interstellar". Pročitajte njegovu analizu i ocenu.

 • Miško Bilbija Miško Bilbija

  Tri u jedan - Slobodna zona (FILMSKE RECENZIJE)

  4 0

  Miško Bilbija je za sebe, ali i za vas odgledao nekoliko filmova na festivalu Slobodna zona. Evo njegovih utisaka o...

 • Miško Bilbija Miško Bilbija

  BES (FILMSKA RECENZIJA)

  11 12

  Da li je kolumnista MONDA Miško Bilbija izašao BESAN posle projekcije filma? Saznajte u njegovoj novoj recenziji.

 • Miško Bilbija Miško Bilbija

  IŠČEZLA (FILMSKA RECENZIJA)

  11 20

  Daje se na znanje, daje se na znanje: ovo je film koji se dopao našem kolumnisti Mišku Bilbiji! Saznajte zašto! I...

Sve vesti