Opala podrška DS-u i SNS-u

Negativna predizborna kampanja utičce na opadanje rejtinga dve najače stranke, pa je u protekle dve nedelje koalicija oko SNS izgubila podršku oko pet odsto birača, a koalicija oko DS oko tri odsto.

0
A- A A+

Ovo pokazuju rezultati istraživanja agencije Partner konsalting.

Danas predstavljeno istaživanje pokazuje da koaliciju oko naprednjaka sada podržava 24 odsto građana, dok Demokratska stranka ima podršku 21,8 birača. Prema rezultatima istaživanja od 12. aprila, SNS je imao podršku 29,7, a DS 25,1 odsto glasača.

Rezultati istaživanja ukazuju i na to da će predsednički kandidat SNS-a Tomislav Nikolić u prvom izbornom krugu imati 28,2 odsto glasova, a kandidat DS-a Boris Tadić 24,8. U drugom krugu vodiće se "mrtva trka", pa će, kako sada stvari stoje, kandidat demokrata imati 50,2 odsto, dok će Nikolić imati 49,8 osam odsto glasova.

"Na konačan rezultat drugog kruga predsedničkih izbora uticaće i ishod parlamentarnih izbora, kao i razgovori koji se budu vodili o formiranju vlade", rekao je direktor Agencije Partner consalting
Miroslav Šutić.

Negativnu izbornu kampanju ne podržava oko 70 odsto građana, a prema njihovoj oceni, Demokratska stranka se više od ostalih stranaka koristi time.

Osim na rejting SNS-a i DS-a, negativna kampanja uticala je i na manju popularnost socijalista, koji su pre dve nedelje imali podršku 13,2 odsto birača, a sada bi za njih glasalo njih 11,4 odsto.

Veću biračku podsršku sada ima Liberalno demokratska partija, koju podržava 9,4 odsto birača, a ranije je za njih bilo 7,3 odsto biračkog tela. Demokratska stranka Srbije sada ima za procenat veću
podršku građana i za nju bi glasalo 6,2 odsto birača.

Veću podršku imaju i radikali, za koje bi glasalo 8,4 odsto građana, a do pre dve nedelje ih je podržavalo 6,9 odsto birača.

Istraživanje pokazuje da izborni cenzus prelaze i Ujedinjeni regioni Srbije sa 6,7 odsto birača. Pokret Dveri nema dovoljnu podršku za ulazak u pralament, jer bi za njih u ovom trentku glasalo 3,6 odsto
birača.

Agencija Partner konsalting istraživanje je sprovela telefonskom anketom u kojoj je učestvovalo 1.400 ispitanika.

Istraživanje, kako je navedeno, nije naručila nijedna stranka, već je ono vlasništvo marketinške agencije, a partije mogu da otkupe delove istraživanja za koje su zainteresovane.

Parlamentarni, lokalni i predsednički izbori u Srbiji održavaju se 6. maja.

(Beta)

Tagovi:

Povezano

Sve vesti