Putin položio predsedničku zakletvu

Novoizabrani predsednik Rusije Vladimir Putin danas je inaugurisan u Kremlju, čime je i zvanično stupio na tu dužnost.

0
A- A A+

On je u prisustvu predsednika Ustavnog suda i predsednika oba doma ruskog parlamenta, držeći desnu ruku na specijalnom primerku Ustava, položio zakletvu, koja se sastoji od 33 reči.

Dosadašnji predsednik Dmitrij Medvedev potom mu je u specijalno zaštićenom kabinetu predao "nuklearni kofer", sistem sa kodovima za upravljanje atomskim naoružanjem.

Svečanosti koju su direktno prenosile državne televizije prisustvovalo je oko 3.000 gostiju, članovi oba doma parlamenta, sudije Ustavnog suda, predstavnici doplomatskog kora, vlade Rusije, federalnih organa vlasti, kao i lideri svih konfesija, javne ličnosti, novinari, biznismeni.

U Andrejevsku salu gde je Putin položio zakletvu, najpre je ušao dosadašnji predsednik Dmitrij Medvedev, a tačno u podne Putin, prošavši kroz Georgijevsku i Aleksandrovsku salu, uz zvuke Svečanog marša Čajkovskog.

Najpre se prisutnima obratio Medvedev koji je kazao da je "otvoreno i pošteno" obavljao svoju funkciju i da je uveren da će Putin nastaviti započete reforme, kako bi Rusija bila jaka, demokratska država.

Putin je nakon polaganja zakletve kazao da će naredne godine biti "opredeljujuće za sudbinu zemlje u sledećim decenijama".

"Život naših pokoljenja, istorijska perspektiva države i naše nacije zavisi danas upravo od nas, od realnih uspeha u stvaranju nove ekonomije i savremenog životnog standarda, od naših napora da sačuvamo narod i podržimo rusku porodicu, od naše upornosti da izgradimo ogromne ruske prostore i postanemo lideri i centar cele Evroazije", kazao je Putin.

"Želimo i hoćemo da živimo u demokratskoj zemlji u kojoj svako ima slobodu i prostor za primenu svog talenta, rada i snage. Želimo da živimo u uspešnoj Rusiji koja se poštuje u celom svetu kao pouzdan, otvoren, pošten i predvidiv partner", rekao je Putin.

On je istakao da je svet video "oživljavanje" Rusije i da je to zajednički rezultat rada svih pojedinaca u kojem je svako pružio doprinos, kao i da su zahvaljujući verovanju u sebe "ojačali zemlju i vratili dostojanstvo velikog naroda" i obećao da će najvišu funkciju obavljati sa "iskrenim i čistim mislima".

"Smatram smislom svojeg života i svojom dužnošću služenje otadžbini i našem narodu, podrškom koja podstiče i pomaže u rešavanju najsloženijih i najtežih zadataka", kazao je Putin.

On je naglasio da su interesi Rusije, njena bezbednost i zaštita svih građana ispred svega, kao i da će se on zalagati za ekonomski razvoj zemlje i aktivno i odgovorno civilno društvo, ujedno zahvalivši dosadašnjem predsedniku Dmitriju Medvedevu na njegovom trudu u prethodne četiri godine mandata.

Putin je obećao diversifikaciju ekonomije, jačanje razvoja neenergetskog sektora, očuvenje besplatnog školovanja i zdravstvene zaštite, povećanje plata i penzija, kao i modernizaciju armije.Gosti su bili smešteni u tri svečane sale – Georgijevskoj, Aleksandrovskoj i Andrejevskoj, a ceremonija, sa veoma strogo utvrđenim pravilima, trajala je sat vremena.

Putin je zatim primio čestitke opozicionih lidera i partija i rukovao se sa mnogima od zvanica, a među njima su bili i bivši italijanski premijer Silvio Berluskoni, bivši nemački kancelar Gerhard Šreder i bivši guverner Kalifornije Arnold Švarceneger.

Svečanosti je prisustvovala i Putinova supruga Ljudmila, kao i supruga Dmitrija Medvedeva Svetlana, ratni veterani, predstavnici svih institucija i svih oblasti Rusije.

Na kraju ceremonije, Putin je izvršio smotru Predsedničkog puka.

Putinu je ta ceremonija dobro poznata, pošto je u dva četvorogodišnja mandata bio na čelu države, od 2000. do 2008. godine.

Krajem 2009. godine, na predlog predsednika Dmitrija Medvedeva predsednički mandat produžen je sa četiri na šest godina, što se smatralo direktnom uslugom Putinu.

Očekuje se da će Putin, odmah nakon stupanja na dužnost, predložiti rukom parlamentu kandidaturu Medvedeva za premijera.

Glasanje je najavljeno za sutra.

Vladajuća Jedinstvena Rusija, čiji lider treba uskoro da postane Medvedev, umesto Putina, najavila je da će glasati za kandidaturu Medvedeva, kao i Liberalno-demokratska stranka Vladimira Žirinovskog.

Njihovi glasovi biće dovoljni za izbor premijera.

Predstavnici Jedinstvene Rusije istakli su da će zajedno sa predsednikom učiniti sve da opravdaju poverenje i očekivanja građana, dok su lideri opozicije izrazili spremnost da sa njim sarađuju na svim poslovima u interesu Rusije.

Putin po Ustavu ima pravo da se kandiduje još jednom, a Medvedev je u nedavnom intervjuu ruskim televizijama izjavio da će taj tandem postojati "još dugo".

(agencije/MONDO)

Povezano

Sve vesti