Suđenje Mladiću: Svedok o ubistvu muslimana

Elvedin Pašić, prvi svedok tužilaštva u postupku pred Haškim tribunalom protiv Ratka Mladića, opisao je danas kako su srpske snage zarobile oko 200 muslimana.

0
A- A A+

On je uspeo da se spase pošto je bio u grupi žena i dece koja je izdvojena, ali više nikada nije video preostalih 150 muškaraca.

"Ja nemam nikakve sumnje da su njih sve pobili", rekao je Pašić, koji je 1992. godine, u vreme kada se dogodio incident, imao 14 godina. "Ostali su u Grabovici i ne sumnjam da su tamo ubijeni".

Pašić je, svedočeći na engleskom jeziku, na početku iskaza opisao kako pre rata nije bilo nikakve netrpeljivosti između Srba, Hrvata i muslimana, kako su zajedno slavili sve praznike i poštovali jedni druge.

"Pre rata smo svi učili u istoj učionici, zajedno igrali košarku i fudbal, sve smo radili zajedno i sve smo delili", rekao je on. "Bilo nam je divno".

Pašić, koji je živeo u muslimanskom selu Hrvaćani, kazao je da je u proleće 1992. godine prvi put primetio vojne aktivnosti u blizini škole u Vrbancima, kada je prošao "dugački vojni konvoj s teškim naoružanjem, a vojnici u uniformama JNA mahali su" meštanima i pokazivali tri prsta.

Ljudi u obližnjim srpskim selima bavili su se u maju te godine, prema njegovim rečima, "neobičnim aktivnostima" - kopali su rovove.

Drugog dana proslave Bajrama, u maju ili junu, "napale su nas komšije", rekao je Pašić i naveo da je njegovo selo bilo granatirano i pod puščanom paljbom.

Većina meštana je uspela da pobegne, a u selu je ostalo pet starijih ljudi, od kojih su neki bili nepokretni, kazao je svedok Tužilaštva.

Kada smo se posle nekog vremena vratili u selo, zatekli smo spaljene kuće i tela tih ljudi, od kojih je četvoro bilo spaljeno, a jedan ustreljen, rekao je Pašić.

Svedok se u nekoliko navrata rasplakao, a saslušanje je zbog toga jednom bilo nakratko prekinuto.

Meštani Hrvaćana su, prema Pašićevim rečima, narednih meseci lutali od sela do sela u potrazi za pribežištem.

Grupa od oko 200 ljudi, među kojima oko 25 žena i dece, zaputila se početkom novembra 1992. godine iz Večića ka Travniku, ali su napadnuti iz zasede. Neki od njih su tom prilikom poginuli, a ostali su se predali srpskim snagama i zatočeni su u školu u Grabovici, rekao je on.

Pašić je ispričao kako su im Srbi u maskirnim uniformama naredili da predaju oružje, novac i dragocenosti, a potom su iz grupe izdvojili nekoliko muškaraca, ispitivali ih i tukli. Žene i decu, među kojima je bio i on, odvojili su od muškaraca.

Svedok je rekao da posle toga više nikad nije video muškarce iz grupe i poimenično je potvrdio spisak Tužilaštva sa imenima žrtava.

"Ja nemam nikakve sumnje da su njih sve pobili", rekao je Pašić. "Ostali su u Grabovici i ne sumnjam da su tamo ubijeni."

On je ispričao kako su ih u Grabovici, dok su išli ka autobusu koji je trebalo da ih preveze do Travnika, pored puta čekali civili, od kojih su neki bili naoružani motkama, sekirama i vilama, koji su ih psovali, vređali, pljuvali, gađali kamenjem i tukli.

Jedna starica u crnini mi je stavila nož pod grlo, vičući: "Pustite me da ubijem ovog baliju, moja dva sina su poginula u Večićima!", rekao je Pašić.

Tokom unakrsnog ispitivanja odbrane, Pašić, koji sada živi u SAD, priznao je da su meštani Hrvaćana njegovog brata nazivali "četnikom" pošto je 1992. godine završavao vojnu školu u Vrbanjcima i bio primljen na vojnu akademiju u Sarajevu.

Govoreći o napadu na Hrvaćane, Mladićev savetnik odbrane Branko Lukić primetio je da druga muslimanska sela u okolini nisu ratovala protiv Srba.

Lukić će sutra nastaviti unakrsno ispitivanje Pašića, posle čega je planirano saslušanje Dejvida Harlanda, koji je bio oficir za civilne poslove i politički savetnik UNPROFOR-a od juna 1993. godine do kraja sukoba.

Harland treba da svedoči o uslovima u Sarajevu između 1993. i 1995. godine, kao i o odnosima između Ratka Mladića i Radovana Karadžića.

Mladićeva odbrana je jutros, pred početak sednice, zatražila da Haški tribunal hitno odloži postupak za šest meseci, uz obrazloženje da bi nedavne "drastične" promene pravila iznošenja dokaza tužilaštva mogle da naruše Mladićevo pravo na pravično suđenje jer, kako je ocenila, idu na štetu odbrane, kojoj se sada potrebno mnogo više vremena da se pripremi.

Predsedavajući sudija Alfons Ori izjavio je, na početku zasedanja, pozvao Tužilaštvo da sutra odgovori na taj zahtev odbrane, nakon čega će, kako je najavio, sudsko veće doneti odluku.

Predviđeno je da pretresi traju do 20. jula, posle čega će uslediti tronedeljna letnja sudska pauza.

Mladić, bivši komandant Glavnog štaba Vojske Republike Srpske, optužen je pred Haškim tribunalom za genocid, zločine protiv čovečnosti i kršenje zakona i običaja ratovanja.

Uhapšen je 26. maja 2011. godine i izručen Tribunalu, gde se izjasnio da nije kriv ni po jednoj tački optužnice. Suđenje mu je počelo 16. maja ove godine.

(Tanjug)
Sve vesti