I u Srbiji ima gastarbajtera

U prvoj polovini ove godine NSZ izdao 27 radnih dozvola stranim državljanima koji imaju odobrenje za stalno nastanjenje, kao i 1.422 odobrenja onima sa privremenim boravkom u Srbiji.

0
A- A A+

Najčešće se angažuju kuvari koji poznaju te jezikeJedino strani državljani koji uz odobrenje za zasnivanje radnog odnosa pribave i potvrdu Ministarstva unutrašnjih poslova o stalnom ili privremenom boravku u našoj zemlji mogu da predaju radnu knjižicu srpskom poslodavcu i očekuju da im staž u Srbiji legalno teče.

U prvoj polovini ove godine Nacionalna služba za zapošljavanje (NSZ) izdala je 27 radnih dozvola strancima koji imaju odobrenje za stalno nastanjenje, kao i 1.422 odobrenja onima sa privremenim boravkom u Srbiji. Na spisku izdatih dozvola ima gotovo svih zemalja, a najviše neophodnih dokumenata pribavili su državljani Kine, Makedonije, Rusije, Bosne i Hercegovine, Rumunije, Hrvatske i Grčke. Oni, međutim, ni na koji način nisu konkurencija ovdašnjim radnicima, uveravaju nadležni. Garancija je Pravilnik o uslovima i načinu izdavanja dozvole za rad strancu i licu bez državljanstva.

"Filijala NSZ-a može da odbije zahtev poslodavca za izdavanje radne dozvole za zapošljavanje stranca ako na našoj evidenciji ima nezaposlenih državljana Srbije koji ispunjavaju uslove koje propisuje poslodavac. To znači da građanin Srbije sa istim stepenom stručne spreme, znanja i veštine kao i neki strani državljanin ima prednost prilikom dobijanja posla", objašnjavaju "Politici" u NSZ-u.

Stranci uglavnom pronalaze uhlebljenje u multinacionalnim kompanijama, bankama i predstavništvima stranih kompanija. Takve firme ih uglavnom angažuju na rukovodećim, menadžerskim pozicijama.

"Do posla dolaze i u novoosnovanim malim i srednjim preduzećima, trgovačkim i ugostiteljskim objektima, ali su to mahom državljani stranih zemalja sa srednjom stručnom spremom. Najčešće se angažuju kuvari za, recimo, potrebe kineske ili tajlandske kuhinje, koji uz to poznaju te jezike. Dobijaju šansu jer na našoj evidenciji nema dovoljno osoba sa ovim kvalifikacijama", kažu u NSZ-u.

Do posla u Srbiji stranci dolaze i pomoću privatnih agencija za zapošljavanje. U "Hil internešenelu”, agenciji koja posluje već 23 godine, kažu da im se inostrani državljani najčešće javljaju kako bi ostavili biografske podatke u slučaju da iskrsne bolja radna pozicija.

"Uglavnom su to građani iz bivših republika Jugoslavije, ali imamo i Grke i Bugare. To su ljudi koji su u svojoj zemlji dosegli vrhunac u karijeri, a pri tom ne žele da napuste oblast kojom se uspešno bave. Zato rado prihvataju poslovne ponude u zemljama regiona", rekal je "Politici" Nataša Savić, direktorka agencije „Hil internešenel”, uz čije posredovanje na godišnjem nivou do posla dođe oko 150 građana Srbije.

(MONDO)

Sve vesti