Milica Delević: Zašto neću u vladu

Milica Delević odbila ponudu SNS-a da uđe u novu vladu. To je prvi saopštio Aleksandar Vučić. Delevićeva jasno obrazložila svoju odluku.

0
A- A A+

Direktorka Kancelarije za pridruživanje EU i funkcionerka Demokratske stranke (DS) Milica Delević izjavila je danas, povodom navoda da joj je ponuđeno mesto u novoj Vladi, da odluka o eventualnom ulasku u Vladu, koju u parlamentu neće podržavati DS "ne može biti lična niti za jednog člana stranke".

"Samo upućivanje ponude članu i funkcioneru sada opozicione stranke jeste neuobičajeno. Neuobičajene su, doduše, u Srbiji i okolnosti. U njima se i sada kao i 2008. godine, proverava snaga da se odgovori na teške izazove, ali i sposobnost da se prevaziđu duboke podele u zemlji nastale tokom devedesetih i politike koje su do njih dovele", navodi se u izjavi Milice Delević dostavljenoj Beti.

Milica Delević je navela da će vreme i rezultati rada nove Vlade pokazati da li je ponuda da ona bude deo vlade "učinjena da bi se bolje odgovorilo na izazove u spoljnoj politici i brže kretalo ka Evropi, u šta veruje i čemu će se kao građanka Srbije iskreno obradovati, ili da bi se DS podelio, a međunarodni partneri kratkoročno obradovali".

"Vreme će, takođe, pokazati i kakav će stav zauzeti DS o onome što nova Vlada bude činila na približavanju EU. Verujem, i kao član stranke ću na tome raditi, da će biti konstruktivan ukoliko ti koraci budu onoliko hrabri koliko je bila ponuda da se jedno važno mesto da nekom iz opozicije, a zbog njegove nesporne privrženosti evropskom putu Srbije", izjavila je Milica Delević.

Prema njenim rečima, samo takav pravac Vlade i samo takav stav DS su u najboljem interesu građana Srbije.Vršilac dužnosti predsednika Srpske napredne stranke Aleksandar Vučić izjavio je da mu je žao što Milica Delević nije prihvatila ponudu naprednjaka da bude u novoj vladi.

On je ocenio da je DS time pokazala da su joj važniji partijski interesi od interesa države i građana.

Vučić je na konferenciji za novinare rekao da SNS veoma ceni rad direktorke vladine Kancelarije za evrointegracije i da je jedina namera naprednjaka, kada su joj ponudili mesto u vladi, bila dobrobit države.

"Nama su Srbija i njeni građani mnogo važniji od interesa stranke i to je bila naša namera", rekao je Vučcić i dodao da je DS odlukom da ne pristane sa ulaskom Delević u vladu pokazala da su joj partijski interesi iznad državnih i interesa građana.

Vučić je istakao da će vlada biti formirana između 24. i 26. jula i saopštio da će njen deo biti Rasim Ljajić i Sulejman Ugljanin.

Uz napomenu da je time obezbeđena široka podrška novoj vladi, Vučić je rekao da je to važno zbog promena i reformi, koje vlada namerava da preduzme, ali i zbog odnosa prema manjinama.

(agencije/MONDO)
Sve vesti