Mekdonalds ispituje diskriminaciju malih Roma

Kompanija "Mekdonalds" (McDonald's) saopštila je danas da će ispitati slučaj diskriminacije malih Roma u njihovom restoranu u Novom Sadu.

0
A- A A+

"Ukoliko je do diskriminacije zaista došlo, pozivamo osobe koje su joj prisustvovale da nam se obrate i mi ćemo slučaj ispitati, reagovati u skladu sa politikom poslovanja i najstrože kazniti takvo ponašanje", navodi se u saopštenju za javnost.

Dodaje se da kompanija "Mekdonalds" u Srbiji posluje 25 godina i da sve to vreme poštuje prava svih manjina, učestvuje u projektima integracije i pripadnike manjina zapošljava u svojim restoranima.

"Ne želimo da se kompanija 'Mekdonalds' povezuje sa bilo kakvim vidom diskriminacije protiv koje se u okviru našeg poslovanja borimo. Vrata naših restorana su otvorena za sve goste i učinićemo sve da tako ostane", piše u saopštenju.

Jedna Novosađanka protestovala je zbog toga što obezbeđenje "Mekdonaldsa" u Novom Sadu nije dozvolilo da s njom u restoran uđe i troje dece romske nacionalnosti.Novosađanka Maja Rogić (32) je rekla agenciji Beta da je prišla deci koja su se igrala na Trgu slobode, u blizini "Mekdonaldsa" i pitala ih da li su gladni, na šta su oni odgovorili potvrdno.

"Dečak (8 godina) i dve devojčice (7 i 5 godina) su trčkali ispred mene do 'Meka' gde ih je momak iz obezbeđenja restorana zaustavio i rekao da ne mogu da uđu. Prišla sam mu i rekla da sam ja s njima i da ću platiti šta budu naručili, na šta je momak rekao 'Vi možete da uđete, oni ne' ", kazala je ona.

Dodala je da je ipak odlučila da sama uđe u restoran jer joj je bilo žao da deca ispaštaju, a radovala su se obroku i čak joj pokazala na reklami šta bi želela da pojedu.

"Ušla sam, kupila im hranu, pa smo seli u baštu 'Meka' gde su i jeli", ispričala je Maja Rogić koja je novinaru Bete pokazala fiskalni račun u iznosu od 1.400 dinara, na kojem se vidi šta su deca jela.

Reagovao je i mandatar Ivica Dačić koji je novosadskoj policiji naredio da ispita slučaj i preduzme odgovarajuće mere.

"U Srbiji nema mesta za diskriminaciju", rekao je Tanjugu Dačić i dodao da je novosadskoj policiji naredio da ga hitno izveste o tom slučaju.

Nacionalni savet romske nacionalne manjine Srbije danas je osudio postupak odgovornih ljudi restorana "Mekdonals".

"Čin da Romima nema pristupa vraća nas u vreme izražene diskriminacije i mržnje prema Romima. U slobodarskom Novom Sadu i multietničkoj Vojvodini taj događaj je čin koji svi pošteni građani Srbije moraju da osude", navodi se u saopštenju.

(agencije/MONDO)
Sve vesti