Kako da kažeš "ne"

Veoma mu se dopadaš, ali on u tebi ne budi simpatije. Sviđaš se poznanici, ali ne želiš da odgovoriš na njeno udvaranje. Kako da odbiješ osobu kojoj se dopadaš, a da je ne povrediš?

45
A- A A+

Kada želiš da odbiješ osobu koja ti se ne dopada, najpre se "smesti" u njene cipele i pokušaj da razumeš kako se oseća. Dobro razmisli da li zaista ne možeš da uzvratiš na isti način i da li su šanse za vezu nepostojeće.

Preduslov da sve prođe bez mnogo muke je iskrenost. Ako ne osetiš simpatije prema osobi koja je zainteresovana za tebe, bez oklevanja kaži šta misliš i ne podgrevaj lažne nade.

Izbegavaj da hraniš svoju sujetu uživanjem u nečijem udvaranju, ako ne želiš da odgovoriš na isti način. Pokušaj da objasniš drugoj strani da ne gajiš ista osećanja i da ti se dopada neko drugi. Ako ne želiš da budeš u vezi i uživaš u "samačkom" životu, to možeš jasno staviti do znanja.

Tokom odbijanja osobe koja ti se udvara nemoj da koristiš rečnik koji može da uvredi, čak i ako o toj osobi ne misliš baš sve najbolje. To važi i za razgovore sa ljudima iz zajedničke okoline - ne širi glasine o dešavanjima između vas, već rešite sve u četiri oka.

Ne upadaj u večitu zamku odbijanja - budimo prijatelji. Ne, ne možete da budete prijatelji ako je jedna strana zaljubljena u drugu. Osobi kojoj se dopadaš biće veoma teško da se druži sa tobom i uvek će očekivati nešto više. Zato ne računaj na to prijateljstvo, makar dok se osećanja ne "razgreju".

Imaj na umu da ne smeš upasti u zamku žaljenja. Bez obzira na to koliko se nekome dopadaš, ne prihvataj udvaranje i zajedničke izlaske, ako ne osećaš isto. Podržavanjem gestova koji pokazuju da se nekome dopadaš, šalješ pogrešne signale i zbunjuješ drugu stranu.

Kada sve dobro sabereš i oduzmeš i shvatiš da nema nade za nešto više od druženja, reci to otvoreno i jasno, bez straha da ćeš povrediti osobu koja ti se udvara, jer je povređivanje u vezi bez ljubavi mnogo opasnije.

Naravno, zaljubljena strana često zna da bude uporna dok ne dobije ono što želi i spremna je na sve.

Slatko udvaranje i romantični gestovi sigurno će ti prijati i potrudi se da iskreno odgovoriš na takve korake, ali ako osoba kojoj se dopadaš pribegne ucenama da bi te sačuvala pored sebe, beži glavom bez obzira.

(MONDO)
Sve vesti